fredag

Toscana, Firenze, mad, vin og kunst

Vi begiver os atter til Toscana, et af Italiens allerskønneste områder, som også er kendt for at være Italiens spisekammer. Og det med god grund. Olivenolie, Chianti-vine, frugt , grønt og bær. Altsammen med til at gøre det toscanske køkken til noget ganske særligt.


Midt i Toscana ligger Firenze, byen med de mange gamle rigmandshuse, alle forsynet med et karakteristisk firkantet tårn. Malerisk med smukke bygninger, det er om noget Firenze.


I Firenze ligger et af Italiens vigtigste og mest berømte museer, Galleria Degli Uffici. Her kan bl.a. nydes de pragtfulde værker af Botticelli, omend det forlyder, at de er på vej til at gå til grunde. En skrækkelig tanke. Vi må håbe konservatorerne kan udføre mirakler.

Når vi siger Italien, siger vi også Italiens nok mest berømte skuespillerinde, Sophia Loren, gift med afdøde filmproducentCarlo Ponti.
Hun har nået en bagatel af en alder på 77 år i dag og ser stadig blændende ud, men her er der også masser af hjælp at hente hos plastickirurgien.

Sophia Loren 75 år

Sophia Loren fra 1962

I Firenze spiser vi en aldeles fortræffelig spaghetti med olieven og ovenpå en skøn dessert i form af en frugttærte.


SPAGHETTI MED OLIVEN
spaghetti alla puttanesca

opskriften er til 4 personer

400 g spaghetti
3 fed finthakket hvidløg
1 finthakket chilipeber
2 mosede benfri sild
25 udstenede sorte oliven
1 ds. flåede tomater
1 bundt persille, hakket
3-4 spsk. olivenolie
salt
peber

Bring rigeligt saltet vand i kog i en gryde og kog spaghettien heri i 3 minutter. Hæld den i en sigte eller et dørslag og lad den dryppe af.

Til saucen varmes olien op, heri svitses hvidløg og og chili. Tilsæt de mosede sild og de sorte oliven.Knus tomaterne og tilsæt dem sammen med salt og peber. Saucen koger i 5-6 minutter. Spaghettien hældes i under omrøring og det hele koger ind i et par minutter.

Spaghetti med oliven hældes op i et dybt fad og drysses med hakket persille.


TOSCANSK FRUGTTÆRTE

4 plader frossen butterdej
syltede eller henkogte frugter

creme

2 æggeblommer
60 g sukker
2 spsk. maizenamel
3 dl mælk
1/2 tsk. vanilie
1/2 tsk. reven citronskal

gele

1 1/4 dl frugtlage
2 blade husblas

Dejen rulles ud og dækker en tærteform, 20-30 cm i diameter og bages i ovnen.
Til cremen piskes æggeblommerne godt med sukkeret i en gryde, melet piskes i og mælken tilsættes. Det hele bringes i kog under omrøring og småkoger et par minutter. Afkøl cremen og læg den på den færdige tærtebund. Fordel godt afdryppede frugter på cremen i et smukt mønster. Varm lagen op og smelt husblassen heri. Afkøl og hæld geleen over tærten, når den er halvstiv.

Noget om Mad