lørdag

Rejse og spise i Polen

Rejse og spise i Polen, nærmere Stettin er en billig fornøjelse ligesom de mange indkøbsmuligheder er det i forhold til danske priser.

I sommerhalvåret vrimler det med udendørs pubber og cafeer i byen og tørsten slukkes ganske nemt og billigt i øl og vodka.


Et besøg i Stettin er et besøg i et gammelt stykke Danmark. Stettin er Polens 7. største by. Her er rigtig mange gode restauranter og så er det polske køkken fremragende.

På rejse er det altid spændende at prøve anderledes mad, end man er vant til hjemmefra. Her et par gode polske retter med et tvist af fransk. Helt superb.


KALVEBRISLER AU GRATIN

Fine, lyse kalvebrisler til 4 personer
lidt hvidvin eller sherry
salt
peber

gratindej
30 g mel
1 dl fløde
30 g smør
2 æg
salt
peber revet ost
paprika

Fine, lyse brisler blancheres og fordeles herefter i ildfaste skaller eller glasskåle. Stænkes med hvidvin eller sherry. Krydres med salt og peber og brislerne dækkes med en gratindej.

Mel og fløde piskes til en jævning, der koger igennem, hvorefter smør og krydderier tilsættes. Når dejen er lunken, røres æggeblommerne og den revne ost i. Tilsidst tilsættes de stiftpiskede hvider.

Over dejen drysses revet ost og rasp, lidt smørklatter anbringes hist og her.
Brislerne gratineres i ovnen ved 225 grader i 25 minutter.

Kalvebrisler au gratin serveres med en skål salat.

Endelig kan der også serveres en rødbedepolonaise til brislerne og mange andre polske kødretter.

RØDBEDER POLONAISE

rensede, rå rødbeder
smør
salt
lidt rødvin eller frugtsaft
eddike
sukker

Rensede, rå rødbeder rives på maskine eller råkostjern, kommes i en gryde med smør, salt, lidt rødvin eller frugtsaft, eddike og sukker. Koges sammen til en slags rødkål. Lettere i det og meget pikant.

Noget om Mad