søndag

Gigot,OEUFS á la neige og Provence

Provence, som tidligere var et selvstændigt kongedømme, indgår i dag i regionen Provence-Alpes-Côte d'Azur. Egnen er kendt, ikke mindst for sin mad, vin og parfumefremstilling. Det er et berusende og betagende syn, når lavendelmarkerne står i blomst.


Madmæssig, bliver vi ikke sådan lige færdig med Provence. Der er så mange skønne retter at tage af, men bliver nødt til at vælge nogle ud, hvis vi skal videre ud i verden.


Gigot eller lammekølle, som er en yndet ret i Frankrig, efterfulgt af OEUFS á la neige, æg i sne, er fine repræsentanter for det gode Provencekøkken.
I Frankrig, men især i Provence, sluttes måltidet med ost og frugt, her dog en frisk dessert, der gør sig godt.


GIGOT
(Lammekølle)

En kølle på 2-3 kg til 6 personer
10-15 fed hvidløg

Køllen spækkes med hvidløgsfedene, som trykkes ned i kødet, efter at man med en skarp kniv har lavet en række dybe snit, så løgene ikke stikker op.
Køllen steges uden fedtstof i en varm ovn, ca. 200 grader 10 minutter pr. 1/2 kg kød (15 minutter, hvis kødet skal være godt stegt). Fjern gerne hvidløgsfedene inden køllen serveres, da de ikke skal spises.

Gigot serveres med skyen fra bradepanden, sæsonens grøntsager, pommes frites eller franske kartofler.

OEUFS Á LA NEIGE
(Æg i sne)

et æg pr. person
ca. 1 liter mælk til 5 æg

Æggehviderne piskes meget stive. Med en spiseske formes æg, som lægges forsigtigt på overfladen af næsten kogende mælk, tilsat sukker og vanilie. Sneboldene koges på begge sider, drypper af og lægges til afkøling.
Lav en creme af mælken og æggeblommerne og pas på, den ikke koger, så skiller den.

Serveres koldt med sneboldene flydende ovenpå.

Noget om Mad