lørdag

Provence og pommes dauphines

Det er nok ikke forbigået frankofile og andres, der holder af Frankrig som ferieland og rejseland, opmærksomhed, at maden i Frankrig er forrygende. Provence med Rhônedalens overrislede, rige jord, som er Frankrigs største køkkenhave og den sandede tørre jord, der giver vinen dens liflige og kraftige smag. Her er mange vilde planter, hvoraf nogle bruges som krydderier.Det provencalske køkken er noget ganske særligt, noget man gerne vil tage med sig hjem fra rejsen og bevare. - Forsøge sig i det hjemlige køkken, om ikke andet, så i det små.


Kartoffel æbleskiver eller som de hedder i Provence, pommes dauphines,er små boller, formet af en kartoffelfars, rullet i mel og stegt i friture. Kartoffelæbleskiver serves til forskellige kødretter i Provence og Frankrig iøvrigt.
Pommes dauphines sælges dybfrosne herhjemme og har man været en tur i Provence og spist den dejlige mad, der serveres på restauranterne, er det kun morsomt at lave dem selv.


POMMES DAUPHINES
(kartoffelæbleskiver)

2 spsk. vand
2 1/2 spsk. mælk
2 spsk. olie
60 g mel
2 æg
300 g tyk kartoffelmos
mel
olie eller palmin til kogning (1 kg palmin er passende.Det kan bruges mange gange)

Vand, mælk og olie koges op. Når det koger tilsættes melet hurtigt og gryden tages fra varmen. Rør dejen glat og tilsæt 2 æg, et ad gangen. Bland kartoffelmosen i, rør godt og form små bolde på størrelse med æbleskiver. Rul dem i mel kog dem i hed olie eller palmin.

Servér pommes dauphines til kødretter.

Noget om Mad