onsdag

Til Spanien på pilgrimsvandring og stuvede hvide bønner

Først på året, hvor danskerne har travlt med at planlægge sommerferie, bliver ferie- og rejsekataloger grundig gennemgået for at få tilfredsstillet forventningen til året store rejse. Distinationer dukker år efter år op og indimellem er der spændende nyheder, som nu f.eks. en pilgrimsrejse til Spanien, søger man en anderledes rejse og ferieform.
Vi skal også se på en af de lokale retter i området Navarra, stuvede hvide bønner.
 
 
Det ser ud til, at danskerne har fattet interesse for pilgrimsvandring i Spanien for at følge Caminoen eller Pilgrimstuten og der to muligheder for at leve ønsket ud. Den franske rute, som er den mest populære og starter i Pyrenæerne eller den nordlige rute, som middelalderens pilgrimme brugte for at undgå at rejse gennem muslinmernes besatte områder.
 

I 2012 valgte 183.000 pilgrimme enten at gå, cykle eller ride de to ruter igennem, heraf var 1644 danskere.
 

Det er nødvendigt at have gået mindst 100 km af en rute eller at cykle de sidste 200 km til katedralen i Santiago for at få udleveret et pilgrimsbevis af biskoppen i Santiago.
 

Start Roncesvalles (gennem Navarra) eller Somport (gennem Aragon). Ruterne mødes i Puente la Reina, videre mod Calicien, gennem Rioja og Castilla y León.
 

En typisk ret fra Navarra er stuvede hvide bønner. Den er nem at tilberede og består udover hvide bønner af tomat, grøn peber, løg, hvidløg, paprika og olie.

Ønskes en mere mættende og massiv ret, serveres et stykke chorizo eller flæsk til.

Opskriften er til 4 personer
 

STUVEDE HVIDE BØNNER FRA NAVARRA

1 kg hvide bønner
1 tomat
1 grøn hakket peber
1 løg i skiver
1 fed hvidløg
1 tsk. paprika
1 laurbærblad
1 dl olivenolie
salt

De frisk bælgede bønner lægges i et ildfast fad, dækkes med koldt vand og tilsættes 1 laurbærblad. Bønnerne koges møre i ca. 45 minutter. Tilsæt løgskiver, peber, tomat og hvidløg, når bønnerne er kommet i kog. Lad nu det hele koge færdigt og tilsæt så paprika og olie.
Tag gryden fra varmen, lad den stå i 5 minutter og smag til med salt.

Noget om Mad