søndag

Cruise og sødt krydret grovbrød

Vi behøver ikke rejse langt for som turister at få en rigtig god oplevelse. Vort naboland i nord, Sverige har nogle fantastiske muligheder om sommeren, hvor Göta kanalen byder på mange slags oplevelser. Et godt svensk brød, Sødt krydret grovbrød, udviklet i svensk Arla Köket Sverige, skal vi også stifte bekendtskab med og slå dej op til.
 


 

En af Sveriges største turistattraktioner og største byggeprojekter, skabt af den svenske ingeniør Balzar von Platen i årene 1810-1832, Göta kanalen med en længde på 190 km, indbyder til mere end cruise på vandet. Vandreture på ruter langs kanalen og cykelture for friluftsmennesker langs med kanalen er endog særdeles populære. Både, kajakker og kanoer udlejes overalt.

 

Göta kanalen har sit udspring på den østlige side af Vänern og strækker sig tværs over Sverige til Slätbakken i vest.

Det gamle cruiseskib M/S Wilhelm Tham fyldte 100 år sidste år og skibet fragter stadig turister tværs gennem Midtsverige mellem Vänern og Slätbakken.
Skibet har plads til 50 gæster og er særdeles efterspurgt blandt turister. Et cruise med Wilhelm Tham varer fra 2-6 dage og for at give turisterne mest mulig oplevelse, sejles der kun om natten.
 

 


En indlysende fordel ved at vælge et cruise på Göta kanalen, ud over en fantastisk oplevelse er selvfølgelig, at ingen bliver søsyge og det har betydning for mange mennesker, der gerne vil sejle på vandet, men bliver søsyge deraf.


SØDT KRYDRET GROVBRØD

 
4 dl A38® ymer 3,5%
25 g gær
½ dl Arla Kærgården® Steg & Bag
1½ tsk groft salt
1½ tsk stødt anis
1½ tsk stødte fennikelfrø
¾ dl mørk sirup
200 g groft rugmel (ca. 4 dl)
200 g hvedemel (ca. 3½ dl)
2 dl solsikkekerner
1 dl hørfrø
 
Kom ymer i en gryde og varm det ved svag varme og under omrøring til det er ca. 37°. Kom det i en skål og rør gæren ud heri. Tilsæt de øvrige ingredienser og rør det sammen til en lind dej. Lad dejen hæve tildækket i ca. ½ time. Hæld dejen i en smurt rugbrødsform (ca. 1½ liter). Lad dejen efterhæve i ca. ½ time. Bag rugbrødet nederst i ovnen ved 175 grader i ca. 1 time. Tag brødet ud af formen og lad det køle af på en brødrist.
 
Brødet spises med fordel sammen med ost.
 
Kilde : Tekst og billede