torsdag

Arroz a la Valencienne

En rejse til Costa del sol i Sydspanien byder på mange oplevelser, dels lokalt, dels i regionen. Området omkring Malaga.
Costa del sol har det hele. Smuk natur og stor kultur. Man bestemmer selv, hvad der skal ske, men snyd ikke jer selv for at smage på nogle af de mange kulinariske rigdomme, det spanske køkken indeholder.
Der er et utal af restauranter og barer, caféer og diskoteker og kan man lide at shoppe, mange spændende butikker.Længere tids ophold i Spanien og såmænd også blot et par uger, gør os hurtigt vænnet til den udstrakte brug af hvidløg, safran, olie og andre fremmedartede ingredienser.

Enkelte særprægede specialiteter, har spanierne et godt tag på at tilberede, så også fremmede syntes om dem, heriblandt paella, som varierer, alt efter hvor i Spanien man befinder sig. Den kan laves på mange, vidt forskellige måder. Hver egn har sin særlige måde, selv om forskellen fra egn til egn er begrænset.

Arroz a la Valencienne er fra Malaga området. På hotellerne her anvendes dette navn for paella, så klinger det lidt flottere end det jævne ord paella. I denne fine gamle opskrift på den spanske nationalret, sætter man selv den indbyrdes mængde på ingredienserne i forhold til hiananden.


ARROZ A LA VALENCIENNE

en passende mængde kød, oksekød, svinekød, hønsekød eller hvad man nu har, - så mange slags som muligt og der beregnes 250 g kød til hver
tomater
løg
hvidløg
rød og/ eller grøn peber
grøntsagerne skal i mængde udgøre halvdelen af kødet
olie
krabber og muslinger i samme mængde som kødet
vand
lidt suppe fra kogning af muslinger og krabber
rå risengryn i forholdet 1 del ris, 2 dele af den sammen blandede masse

til garnering
halve æg
rød peber
muslinger
krabbeklør

Skær kødet i små stykker og brun det i rigeligt olie. I en anden gryde kommes tomater, løg, hvidløg, rød og/eller grøn peber, alt fintskåret. Det hele brunes i så lidt olie som muligt. I en tredje gryde koges krabber og muslinger i vand. Når disse er kogt, tages lidt af suppen og hældes i gryden med tomater, som pureres. Der røres til det hele får en passende lind konsistens. tilsæt lidt safranefter smag, men endelig ikke for meget.
Det olieristede kød hældes nu oven i denne blanding og det hele får et lille opkog, inden krabbekødet og de åbne, halve muslinger tilsættes. Når tingene har snurret lidt sammen kommes risene i. Der må ikke være meget væde i blandingen på dette tidspunkt. Alt småsnurrer til risen er mør og retten dermed færdig.

Anret i et fad og garnér med halve æg, hel, rød peber, muslinger og krabbeklør.

Noget om Mad