torsdag

Moskva og russisk Borsjtj

En tur østover til Moskva, byder på en metropol af verdensformat og samtidig en kolos på betonfødder, kombineret med enestående kulturelle perler, oplevelser og indkøbsmuligheder. Er det midt i den kolde russiske vinter, gør det godt med en god varm russisk suppe som borsjtj, en rigtig vinterret, som nok kan varme nok en frossen turist.
Suppen stammer egentlig fra Ukraine og er kogt på enten okse- eller kalvekød.

 
 
Operaer, theatre, balletter og koncertsale, hvor finkulturelt miljø er overordentlig til stede samt natklubber og diskoteker af vestlig standard, er noget af det, tiden kan fordrives med.

 
 
 
Overnatning på hotel er dyrt, midt i byen og oveni er standarden ikke særlig imponerende. Bed & and Breakfast eller vandrehjem kan være et godt og billigere alternativ.

 
 
 
Indkøb som i vesten kan gøres i Moskvas bedste og dyreste stormagasin med sine 200 butikker, GUM, der ligger ud til Den Røde Plads. Her kan oligarker og andre nyrige russere ekvipere sig i dyrt tøj. Gum er garant for en del butikker med dyre mærker som f.eks. Gucci , der næsten kan få Rodeo Drive i LA til at blegne.
Et mere ydmygt, men udmærket varehus med et bredt sortiment, er varehuset Gorbusjka udenfor byens centrum. Her er det muligt at gøre et godt køb, isæt indenfor elektronik.

 
 
 
Transport rundt i byen foregår med fordel i byens Metro, som er verdens smukkeste metro, udsmykket med kunst, guld, lysekroner og stuk af overordentlig skønhed eller med bus.

 

 
I vintermånederne er der koldt i Moskva. Frost, sne og kulde har godt tag i byen, men moskovitterne er vant til det og livet går videre som hidtil.




BORSJTJ

Opskriften er til 6 personer - Det kan godt betale sig at lave en stor portion, da suppen ifølge kendere smager allerbedst på anden og tredjedagen.

2 fed hvidløg
1 løg
kilo rødbeder
2 gulerødder
1 persillerod
2 spsk olivenolie
200 g hvidkål
1 stor kartoffel
1 lille dåse koncentreret tomatpure
1 liter god oksebouillon
2 laurbærblade
salt
peber

creme fraiche

Hvidløg og løg hakkes, rødbeder, gulerødder, persillerod rives.
Det hele sauteres i olie i 4-5 minutter under omrøring. Det finthakkede hvidkål, den revne kartoffel, tomatpure og bouillon hældes ved sammen med laurbærbladene, og det hele koger under svag varme i cirka en time.

Borsjtj serveres med en klat creme fraiche ovenpå.

Noget om Mad