Herlig skisport på Europas mest fashionable skisportsted, St. Moritz i Schweiz fordrer også noget godt på tallerkenen.
Schweiz er landet med fondue og den klassiske fondue er ostefonduen. Vi vælger imidlertid fondue-bourguignonne, som er en fondue med små oksekødsterninger. Den nydes med en god mayonnaisesauce, salat og rødvin til.
Femstjernede hoteller på stribe, hvor en enkelt nat nemt kan koste mange tusinde kroner, hvoraf Kempinski Grand Hotel des Bains er et af de kendteste.
FONDUE-BOURGUIGNONNE
veloverhængt oksekød fra mørbrad eller filet
halvt smør og halvt olie til fonduegryden (100 g smør og 1/2 dl olie)
1 mayonnaise
citron
sennep
Alt røres sammen
2 mayonnaise
kokosmel
persille
mynte
vinaigre
Alt røres sammen
3 mayonnaise
paprika
tomatketchup
stærk bouillon
Alt røres sammen
Kødet skæres ud, lige før man skal spise i omkring 2 cm store terninger. Kødet fordeles i portionsskåle eller lægges på et fad. Hver især salter og drysser nymalet peber på kødet. Der beregnes omkring 150 g kød pr. person.
I fondue-gryden smeltes smør og olie, smør alene brænder på og olie lugter ubehageligt. Nok til 4 personer.
Når kødet putrer, starter man : En krydret kødbid spiddes på den lange fonduegaffel og holdes nu i det varme fedtstof til kødet er brunt og tilpas stegt. Så tager man den op, lægger kødet på sin tallerken, spidder atter en kødbid og kommer den i fedtet, imedens man med sit eget bestik nyder kødet med forskellige sauce.
Noget om Mad