mandag

St. Moritz Schweiz og fondue-bourguignonne


Herlig skisport på Europas mest fashionable skisportsted, St. Moritz i Schweiz fordrer også noget godt på tallerkenen.
Schweiz er landet med fondue og den klassiske fondue er ostefonduen. Vi vælger imidlertid fondue-bourguignonne, som er en fondue med små oksekødsterninger. Den nydes med en god mayonnaisesauce, salat og rødvin til.

 
Det skønne schweiz, alpelandet hvor både vandring og skisport er en del af landet året rundt, fører os straks til St. Moritz, der med sine over 300 soltimer om året og et ufatteligt luksus paradis, der tiltrækker verdens allerrigeste og mest forkælede mennesker.


 
 
Skisport i St. Moritz er stedet hvor alverdens rige mennesker sætter hinanden stævne, på dette guddommelige sted, præget af ihvertfald to ting, - sol og champagne. Fire skiområder i og omkring st. Moritz og udendørs vinteraktiviterer som sne-polo er en del af adspredelsen for de mange kræsne rige, der er samlet her.

 


 
 Femstjernede hoteller på stribe, hvor en enkelt nat nemt kan koste mange tusinde kroner, hvoraf Kempinski Grand Hotel des Bains er et af de kendteste.

 
 
 
Elegante butikker, ført an af Gucci, Louis Vuitton, Versace og Prada, gallerier, museer og udstillinger og naturligvis restauranter i luksusklassen en masse og menuen er naturligvis international.

FONDUE-BOURGUIGNONNE

veloverhængt oksekød fra mørbrad eller filet
halvt smør og halvt olie til fonduegryden (100 g smør og 1/2 dl olie)

 
mayonnaisesauce

1 mayonnaise
   citron
   sennep

Alt røres sammen

2 mayonnaise
  kokosmel
  persille
  mynte
  vinaigre

Alt røres sammen

3 mayonnaise
  paprika
 tomatketchup
 stærk bouillon

Alt røres sammen

Kødet skæres ud, lige før man skal spise i omkring 2 cm store terninger. Kødet fordeles i portionsskåle eller lægges på et fad. Hver især salter og drysser nymalet peber på kødet. Der beregnes omkring 150 g kød pr. person.
I fondue-gryden smeltes smør og olie, smør alene brænder på og olie lugter ubehageligt. Nok til 4 personer.

Når kødet putrer, starter man : En krydret kødbid spiddes på den lange fonduegaffel og holdes nu i det varme fedtstof til kødet er brunt og tilpas stegt. Så tager man den op, lægger kødet på sin tallerken, spidder atter en kødbid og kommer den i fedtet, imedens man med sit eget bestik nyder kødet med forskellige sauce.

Noget om Mad