tirsdag

Isle of Wight og beef Wellington

En ferie på engelsk territorium giver naturligvis eftertanke i retning af typisk engelsk mad og valget er faldet på en klassisk Beef Wellington, der består af indbagt oksemørbrad. Opskriften er Gordon Ramsays.


Isle of Wight, placeret i den engelske kanal i det sydlige england er et yndet turiststed for englændere, der flittigt gæster øens strande. Turister fra hele verden med interesse for natur strømmer til øen, navnlig om sommeren, der lever af turisme, for at vandre, cykle og nyde den storslåede natur, hvor heste, køer og får græsser på frodige enge.

 

Øen rummer hyggelige gamle byer og borge og et utal af hoteller i alle prislag. Museer, kulturseværdigheder, teatre og hvis man har børn med, i Newport en stor dyrepark med aber og en zoo med en stor samling katte.


En mængde lokale råvarer som lam, bacon , fisk, hummer, krabber, ost og grøntsager er at finde på øen. Englands største hvidløgsavler med over 20 forskellige slags hvidløg dyrker og producerer på Isle of Wight. Specialiteter som chutney og relishes sælges.
Lokale vingårde producerer årgangs frugtvin, cider, most og likør, ligesom bryggerier med ale, fabrikeret siden 1800 tallet er værd at kaste et blik på.I Newport afholdes Farmers Market hver fredag og i Ryde hver lørdag. Begge markeder sælger udelukkende produkter, dyrket og forarbejdet på øen. Lækkerier man vil have med hjem til gave eller blot til sig selv, pakkes omhyggeligt på stedet.


Folk med hang til fred og ro kan bo mellem trætoppene uden larm fra omkringboende. Træhus, bygget mellem træer og indrettet nærmest som et sommerhus kan erhverves i kortere eller længere tid. Man går til stedet, hvorimod bagage bliver kørt dertil. Der er ingen TV i huset, men trådløst Internet. Her nyder man stedet, naturen og hinanden.BEEF WELLINGTON

400 g store champignon
grofthakket havsalt og sort, friskkværnet peber
olivenolie til stegning
750 g oksemørbrad
1-2 spsk. engelsk sennep (stærk sennep)
6-8 skiver parmaskinke
500 g færdiglavet butterdej, mel til udrulning
2 piskede æggeblommer
Champignon kommes i foodprocessor med salt og peber og køres til en tyk puré ved hjælp af tænd/sluk knappen. Massen kommes i en gryde og svitses ved høj varme ca. 10 minutter under hyppig omrøring, så væden fordamper. Kom pureen på en tallerken og afkøl.
Kødet drysses med salt og peber og brunes let på alle sider i olivenolie, der er varmet op på en stegepande. (Mørbraden skal IKKE steges). Når kødet er kølet af smøres det over det hele med sennep.
Et stort stykke film lægges på bordet. Skinkeskiverne arrangeres, så de overlapper hinanden. Svampepastaen bredes ud over skinkeskiverne med en paletkniv. Det brunede kød placeres midt på. Filmen foldes ind over bøffen, så man får en stram, tøndeformet pakke. Vrid filmen rundt i begge ender, så pakken er lukket. Kødet stilles i køleskabet en halv time, så det sætter sig og holder formen.
Butterdejen rulles ud på et meldrysset bord til en ca. 3 cm tyk rektangel. Fjern filmen fra kødet og læg det midt på dejen. Pensl den omgivende dej med pisket æggeblomme, fold dejen ind over kødet og skær den til. Pakken lægges på en bageplade med sammen-føjningen nedad. Pensl dejen med æggeblommer og lad den hvile i køleskabet ca. 15-20 minutter.
Tænd varmluft ovnen på 200 grader. Dejen ridses let med 1 cm´s mellemrum. Pensl igen med æggeblomme. Bag stegen 20 minutterm skru ovnen ned på 180 grader og bag yderligere 15 minutter. Lad kødet hvile 10-15 minutter, før du skærer det ud og serverer det med tilbehøret. Oksemørbraden skal være rosa i midten, når du stiller den på bordet.
Tilbehør: Server retten med dampet babyhjertesalat. Til 4 personer bruges to store hoveder babyhjertesalat. Sautering sker med olivenolie på mindre end et minut. Salaten krydres med havsalt og friskkværnet peber.
Desuden sauterede kartofler med timian og hvidløg. Store kartofler forkoges 12 min. og skæres ud i kvarter på langs. Hvidløget skæres vandret igennem og sauteres med sammen med frisk timian.

Noget om Mad