fredag

Skotske Shortbreads

Skotske shortbreads, en af de mest traditionelle repræsentanter udi bagningen for det skotsk køkken, kommer vi slet ikke uden om, når vi rejser i Skotland. De berømte ægte skotske shortbreads er en fuldkommen klassisk småkage, der er ret raffineret. Samtidig kan den de virke en smule tørre, men de er gode til en kop te og naturligvis til den uforlignelige skotske whisky.


SKOTSKE SHORTBREADS

200 g hvedemel
125 g rismel
100 g sukker
200 g smør
25 g smuttede, hakkede mandler

Melet blandes med sukker, smørret hakkes i, mandlerne tilsættes, hvorefter dejen æltes sammen og lægges et koldt sted. Rulles senere ud ret tyndt, udstikkes til runde, store kager, brug helst en kruset form.
Kagerne lægges på en smurt plade eller på bagepapir, prikkes, smøres ikke, men bager i 7-8 minutter ved 225 grader. Kagerne kan, før de bages, pyntes med syltede appelsinskaller, tyndskårne sukatstrimler, cocktailbær eller med snittede pistacienødder.

Nyd skotske shortbreads til en kop te eller til en whisky. - Og naturligvis kan shortbreads nydes i hjemlige omgivelser også, men det er nu en særlig fornøjelse, at det foregår på rejser, hvor det gælder om, at prøve så meget af det fremmede som muligt.

En del specialbutikker i danmark markedsfører denne skotske specialitet, hvis man da ikke lige kunne tænke sig at bage dem selv.