torsdag

Norsk Gravlaks

Norsk gravlaks er måske den allerbedste, blandt Norges mange fiskespecialiteter. Så godt som hver eneste norsk husmoder er dygtig til at servere veltillavede fiskeretter og her topper den norske gravlaks.

Mange danske lystfiskere rejser til Norge for at fiske i de norske elve. - Og de rigtig heldige, kan måske komme på fisketur med en norsk familie, der lægger ind til en holm eller ø, tænder bål på stedet og steger fisken på spid herover.
Nordmanden vil stolt servere sin nyfangede fisk, ristet sprød og vidunderlig i bålet.


Har man nu været så heldig, under fiskerejse til Norge, at fange laks er opskriften :

NORSK GRAVLAKS

1 hel, ikke for stor laks eller et midterstykke (1 kg)
2 spsk. salt
1 spsk. sukker
1 tsk. nymalet peber
meget klippet frisk dild eller granris
få dråber olie

Fjern alle ben, men ikke skindet og laksen må ikke vaskes for meget, kun skylles indvendig. Tør fisken omhyggeligt, den skal være helt tør, inden den gnides over med få dråber olie.

Krydderblandingen passer til 1 kg laks. Salt, sukker og peberkorn blandes, hermed vaskes fisken godt, hvorefter den lægges i et fad og det tiloverblevne salt drysses over tillige med ekstra peber og meget klippet dild eller fine grankviste.
Under et let pres (f.eks en tallerken med noget tungt på), stilles laksen hen på et køligt sted. Dog ikke i køleskab, men helst et sted med ca. 10 grader celcius. 24 timer efter er laksen "moden" til at serveres. Og opbevaret et koldt sted, kan den holde sig frisk i næsten en uges tid.

Saucen hertil tilberedes ofte ved bordet i Norge og består af :

1 spsk. sennep
1 spsk. sukker
2 spsk. vinagre
1/2 kop olie
klippet dild

I en dyb tallerken piskes sennep, sukker og eddike og lidt efter blandes olien i. Når saucen er tilpas tyk, klippes megen frisk dild i den.

Norsk Gravlaks serveres med et godt brød til.