tirsdag

Krebsegilde

Krebsegilde på svensk, sig tiden nærmer sig for. Det er nemlig højsæson for kräftskiva eller krebsegilde, som vi siger i Danmark i august måned og en gammel tradition med rødder tilbage i middelalderen. Én af Sveriges helt store madtraditioner. Dengang var det mestendels borgerskabet, der tog traditionen til sig.


I 1800 tallet blev det imidlertid bestemt, at der først måtte fiskes efter de små brune skalddyr efter 8. august. Derfor regnes august måned stadig for at være den absolutte krebsemåned.

Til et rigtig krebsegilde hører naturligvis masser af krebs, snaps og så drikkeviser, - ofte til langt ud på natten.


Har man aldrig rejst i Sverige og deltaget i et rigtig krebsegilde, er muligheden der snart. Forskellige svenske rejsebureauer tilbyder "krebsegilderejser" lige på den anden side af Øresund.

Ellers kan man jo holde og invitere til sit eget krebsegilde her i Danmark´og så blot følge en af de originale svenske opskrifter på kogt krebs. F.eks denne :

Krebs på Stenhammarvis er en vidunderlig svensk spise, der kogt korrekt smager himmelsk. At kaste sig ud i et krebsekalas, kræver den helt rigtige tilberedning og her er svenskerne suverene.
Koger krebsene for længe bliver de nemlig både hårde, tørre og seje.

Til krebs hører isafkølet brændevin og så skal krebsene serveres på knust is.

KREBS PÅ STENHAMMARVIS

20 krebs
2 1/2 liter vand
1 flaske pilsnerøl
1 tsk. sukker
masser af dild
1 spsk. salt

Krebsene ligger i vand nogle timer før de koges. Vand, pilsner, sukker, salt og dild bringes i kog. Kom 6-7 krebs i ad gangen, læg låg på og lad vandet koge op, inden de næste kommes i. Krebsene koger i 9-10 minutter.

Servér krebs på Stenhammarvis på knust is, ledsaget af isafkølet brændevin.

VELBEKOMME