fredag

Laitue

Laitue, eller grøn salat er uundværlig i landene omkring Middelhavet og således også i Provence. Laitue spises alene og indgår som en opfrisker før osten, når den serveres på restaurant i Provence.


Salaten vendes i en marinade, bestående af salt, peber, vineddike og (helst) olivenolie.
Saltet opløses i eddiken, fø'r man kommer olie i marinaden og der skal to dele olie til en del eddike, alt efter smag.
Salaten vendes først i marinaden, umiddelbart inden den skal spises. Ellers falder den sammen og bliver mørkegrøn og mister derved sin friske smag.

På en hvilken som helst restaurant i Provence, vil man opleve, at få denne grønne, friske salat (laitue) serveret til en middag.

mandag

Sydfransk Gullasch

Sydfransk gullasch eller som den hedder i Provence, daube, er en typisk ret for området. Den er god at kokkerere på hjemmebane, når vennerne inviteres til, over en god middag, at høre om rejsen til Provence dette år.


Tilberedning af sydfransk gullasch, kan starte dagen i forvejen, hvorved værtinden får en nem tilgang til gæstemiddagen og så er der den fordel, at daube smager allerbedst på andendagen.

Dagen før tilberedningen, lægges udskåret oksesmåkød i en marinade, bestående af salt, peber, 1 del eddike og 2 dele olie, 1 laurbærblad og 3 nelliker. Marinaden skal dække kødet. Det står til næste dag.
Brun kødet i en gryde med flæsketerninger (4 skiver flæsk til 1/2 kg småkød). 1 kg gulerødder flækkes og skæres i stykker af fingerstørrelse. Nogle hele løg lægges ved, overhældes med marinaden og rødvin så det dækker. Tilsæt salt og peber og lad retten snurre under låg i mindst 4-5 timer.

Sydfransk gullasch serveres med enten makaroni eller hvide kartofler.

Noget om Mad

fredag

Kalvekød med oliven

Kalvekød med oliven (veau aux olives), er en typisk ret fra Provence, der er rimelig nem at have med at gøre, såfremt man vil forsøge sig, hjemkommet fra besøg i Provence. Her har chancen for at støde ind i kalvekød med oliven været reel.


Kalvekødet skæres i stykker, brunes, hvorefter der tilsættes champignoner, kraftig tomatpuré, lauerbærblade, salt og peber, grønne oliven og vand.
Når kødet er mørt jævnes saucen og retten er færdig.

Kalvekød med oliven retfærdiggøres af et godt glas rødvin.

tirsdag

Sydfranske Tomater

Sydfranske tomater ( tomates provencales ), spises i Provence som ekstra grøntsager til stegen eller som forret og de er lige gode varme som kolde.

Rejsende til Provence har antagelig spist disse små røde, stegte tomater, drysset med hakket hvidløg og hakket persille til en middag på restaurant under besøg i Provence.


SYDFRANSKE TOMATER

godt modne tomater
olie til stegning
rigeligt hakket persille
hakket hvidløg
salt
peber

Tomaterne halveres og alle kerner fjernes. Steges i en pande med olie med bunden i vejret. Vendes forsigtigt for at undgå, at skindet revner.
Tomaterne er færdige, såsnart de begynder at falde sammen.
Drysses med rigeligt hakket persille og hakket hvidløg og krydres med salt og peber.

Sydfranske tomater er skønne som tilbehør til stegeretter eller de kan spises som en forret, kolde elller varme.

søndag

Moules Marinieres

Moules marinieres er en belgisk bistroklassiker, som mange nok vil erindre sig fra rejser i dette ølland og bland de mange specialøl er der nok at vælge imellem, som ledsager til denne rimelig nemme middag, moules marinieres.

I Belgien serverer man retten med enten brød eller pommes fritter fra ovnen til.

MOULES MARINIERES

Opskriften er til 4 personer

2,5 kg friske, skrubbede blåmuslinger
1 løg, finthakket
1-2 gulerødder, finthakket
3 stilke bladselleri, finthakket
60 g smør
2 dl tør hvidvin
1 tsk. timianblade
1-2 spsk. hakket persille

Kog grøntsagerne i smør i en stor gryde, ca. 5 minutter under låg. Tilsæt vin, timian og muslinger og kog ved høj varme i 5-8 minutter. Ryst gryden et par gange undervejs. Muslinger, der ikke har åbnet sig kasseres.

Servér moules marinieres, drysset med hakket persille sammen med et godt brød eller pommes fritter fra ovnen.

lørdag

Kalbsbraten mit bier

Kalbsbraten mit bier er en af mange tyske kødretter, vi støder på under ophold i det tyske. Her er det helt almindeligt, at man anvender øl i maden, som f.eks. i kalbsbraten mit bier.
Kalve- og oksesteg steges ofte i ovnen og dryppes med stærkt øl, tilsvarende vores porter. Det giver smag til både kød os sauce.

Opskrift er til 4 personer

KALBSBRATEN MIT BIER

1 kg kalveinderlår eller kalvefilet
salt
peber
100 g spæk
2 gulerødder
2 store løg
1 stor kaffekop mørkt øl (21/2-3 dl)
2-3 laurbærblade
4 hele nelliker
1 spsk. mel
smør til stegning

Kødet gnides med salt og peber, spækkes og brunes derpå i smør i en gryde. Derefter tilsættes gulerødderne, der er skåret i skiver og løgene, der er hakket groft. Når alt er stegt godt sammen, hældes øllet ved samt de forskellige krydderier. Under låg steger kødet ganske småt videre i en times tid, alt efter tykkelsen på kødet.
Tilsidst sies saucen, tilsættes kun smør (ingen fløde) og jævnes med lidt meljævning.

Kalbsbraten mit bier kan nok bringe gode spise- og rejseminder frem fra vor naboland Tyskland.

fredag

Ægte Schwarzwald-tærte

Ægte Schwarzwald-tærte er intet mindre end en vidunderlig kage, der nok kan tage lidt tid at tilberede, ægte Schwarzwald-tærte er så rigeligt besværet værd.

Ophold i Schwarzwald skal nok venligt erindres, når denne overdådige kage sættes på det hjemlige kaffebord.
Ingen kan som tyskerne kreere lagkager til kaffen !


ÆGTE SCHWARZWALD-TÆRTE

sukkerbrødsbund
2 æg
6 spsk. sukker
1 spsk. vand
2 1/2 spsk. kartoffelmel

mandelbund
100 g mandler
225 g florsukker
3 æggehvider

sukkerlage
2 spsk. sukker
4 spsk. vand
2 spsk. rom

fyld
31/2-4 dl piskefløde
1 spsk. vaniliesukker
2 blade husblas
150 g mørk chokolade

Til bunden piskes æg, sukker og vand til en tyk æggesnaps og heri blandes kartoffelmelet. Dejen hældes i en velsmurt springform og bages ved 200 grader i 20 minutter. Kagen vendes ud af formen og afsvales.

Til mandelbunden smuttes mandlerne og de males gennem mandelkværnen, blandes i det sigtede florsukker og dette vendes i de stiftpiskede æggehvider.

Mandeldejen bages i samme form som den anden dej blev bagt i. Men nu smøres formen fantastisk godt. Bages ved svag varme, 175 grader i 15 minutter, indtil kagen er lysebrun. Kagen afsvales lidt . . . ikke helt . . og hjælpes ud af formen.

Til fyldet piskes fløden meget stiv, vaniliesukker og smeltet, afsvalet husblas tilsættes. Chokoladen kan smeltes og hældes svag lunken, næsten kold i fløden eller chokoladen kan rives og kommes i.

På et fad lægges mandelbunden og denne stænkes med lagen, der er kogt 5 minutter med vand, sukker og rom. En del af fyldet lægges over, så kommer den lyse kagebund, der også er vædet med lagen og hele kagen pyntes med resten af flødeskummet. Chokoladepastiller kan stilles i fyldet, hvis der skal pyntes yderligere.

Se det er et godt eksempel på tyskernes formåen til et rigtigt kaffebord. So her ægte schwarzwalder-tærte.

Mormors Juleopskrifter

lørdag

Frau Kleinchens ananaskager

Frua Kleinchens ananaskager er endnu et godt eksempel på de dygtige kagebagere i tyskland, som vi venligt erindrer efter tysklandsbesøg og  deltagelse ved de tyske kaffeborde. Frau Kleinchens ananaskager stammer fra Heidelberg, hvor der findes adskillige små hyggelige kroer med hver sin kagespecialitet.


FRAU KLEINCHENS ANANASKAGER

250 g mel
200 g smør
4 spsk. florsukker
2 spsk. koldt vand
ananas
flødeskum
hakkede, ristede nødder
revet chokolade

Smørret hakkes i melet, sukker og vand tilsættes og dejen æltes sammen. Rulles ud, smurte linseforme, runde eller ovale, glatte eller riflede beklædes med dejen, der trykkes godt fast til formene. Kagerne bager ved rask varme, 250 grader i 6 minutter. Fyldes senere med flødeskum, små ananasstykker og pyntes med revet chokolade og ristede nødder.

Frau Kleinchens ananaskager er hurtige at bage og så kan de gemmes i en kagedåse,- fyldes når det bliver tid at byde til kaffebord med tysklandsminderne i centrum.

onsdag

Kartoffelklösse

Kartoffelklösse er svær at komme udenom, når man opholder sig i vort naboland, Tyskland, der som bekendt er et stort land og madtraditionerne lige fra kartoffelklösse til de ualmindeligt lækre sydtyske frugttærter, spænder vidt.

Langtfra alting er surkål i Tyskland. Besøg på de små kroer og spisehuse, bereder os på ualmindelig lækker og veltilsmagt mad.

Som tilbehør til mange tyske retter er kartoffelklöse, lavet af letpisket kartoffelmos, formet til boller og kogt godt.


KARTOFFELKLÖSSE

9 mellemstore kartofler
3 æg
1 kop mel (75 g)
50 g rasp
1/2 strøget tsk. muskat
1 tsk. salt

sauce
100 g smør
3 spsk. rasp
1 lille hakket løg
salt

Kartoflerne koges med skallen, afsvales, pilles og knuses gennem en purépresser. Æg, mel, rasp, muskat og salt tilsættes og kartoffelmosen piskes eller "slås" med et ris eller gaffel.
Kartoffelmosen formes til små boller, der kommes i kogende saltet vand. Når bollerne stiger op på overfladen, skal de koge i ca. 3 minutter. Bollerne tages op og serveres meget varme med sauce til.

Smør og rasp brunes og hakket løg tilsættes. Det hele brases sammen på få sekunder.

Servér kartoffelklösse til saucen .

Det kunne også være korrekt, at servere en skinke- eller svampesauce til kartoffelklösse.

Se altid netportalen Ta Hunden Med før en rejse med hund

mandag

Thon á la nocoise

Thon á la nicoise, eller tunfiskegryde er en rigtig middelhavsret med de klassiske ingredienser, fisk, olie, tomater, hvidløg og hvidvin.

Ved Nice er tunfisk mere almindelig fisk end fisk i vore hjemlige farvande. Der findes rigtig mange måder at tilberede tun på og en af de mest udbredte er denne tunfiskegryde, der på hjemmebane kan bringe minderne om en rejse til Nice tilbage.


THON Á LA NICOISE

Tunfiskebøffen drysses med salt og peber, brunes derefter på begge sider i meget varm olie. Et hakket løg, tre flåede, opskårne tomater og et knust hvidløgsfed tilsættes. Retten snurrer under låg i et kvarter. Nu tilsættes et glas hvidvin (evt. æblemost), suppe eller vand, så tunfisken er dækket. Lidt timian og persille lægges ved og retten koges færdig i ovnen 35 - 40 minutter.
Saucen legeres og tilsættes kapers.

Thon á la nicoise overhældes med saucen og drysses med hakket persille.

Mormors Juleopskrifter

onsdag

Salade de riz au thon

Salade de riz au thon, rissalat med tunfisk, er en salat mange nok har stiftet bekendtskab med, på ferier under de varme himmelstrøg ved Middelhavet og specielt i området ved Nice. Salade de riz au thon er perfekt i varmen, hvor maden ikke gerne skal være for tung.



SALADE DE RIZ AU THON

Løse ris koges og skylles i koldt vand. Når de er dryppet af, overhældes de med en marinade, bestående af salt, peber, lidt sennep, eddike og olie. Herefter tilsættes sorte oliven, tomatstykker, syltede agurker og evt. hårdkogte æg.

Salade de riz au thon er meget frisk og nærende og særdeles velegnet i varmen, hvor den serveres på diverse fortovsrestauranter, færdes man i området omkring Nice.

mandag

Mousse aux fraises

Mousse aux fraises, en supernem, superdejlig dessert fra Nice området ved Middelhavet. Mousse aux fraises er en slags jordbær softice, der vil gøre sig godt som en dessert, pyntet med friske jordbær.

Rejsende og ferierende i området omkring Nice, vil nok genkende sig denne friske, lette dessert, som så mageligt lader sig fremstille under hjemlige forhold, når minderne fra sommerens rejse, skal plejes, bevares og deles med familie og venner.



MOUSSE AUX FRAISES

500 g jordbær
1 tsk. citronsaft
50 g sukker
lidt salt
3 stiftpiskede æggehvider
150 g flødeskum

Jordbærrene moses og tilsættes citronsaft, sukker og lidt salt. Blandes med de stiftpiskede æggehvider og flødeskummet. Skal stå i fryseren i nogle timer, allerhelst i en ismaskine, til isen er som softice.

Mousse aux fraises, serveres som en dessert, pyntet med friske jordbær og evt. et glas champagne til.

søndag

Gnocchi

Gnocchi, små lækre ostegratiner, serveret som forret eller gnocchi serveret i forbindelse med stege- og andre kødretter, er kendt forskellige steder i Europa og ved Middelhavet, specielt i området omkring Nice.
Rejsende med forkærlighed for Sydfrankrig, nærmere bestemt Nice området som feriemål, genkender nok disse små ostegratiner fra måltider på restauranterne.


GNOCCHI

250 g semuljegryn
1 liter mælk
100 g smør
125 g revet ost
3 æg
revet ost
smeltet smør

Semuljegryn drysses over 1 liter kogende mælk under flittig omrøring. Smørret tilsættes og efter 10 minutter tages kasserollen af ilden og afkøles lidt. Revet ost og æggene tilsættes og det hele sættes over ilden igen uden at koge. Massen bredes ud på en plade i ca. 2 cm tykkelse til afkøling. Der skæres runde kager af dejen med et glas og disse arrangeres på et velsmurt, ildfast fad, således at gnocchierne halvdækker hinanden. Resterne af dejen kan igen æltes sammen og rulles ud.
Gnocchierne drysses med revet ost og overhældes med smeltet smør, hvorefter de gratineres i ovnen til de er lækkert lysebrune.

Servér gnocchi som en lille forret med lidt grønt til eller som tilbehør til stegeretter.

Glace aux noix

Glace aux noix, is med nødder.  Middelhavsfarere, med forkærlighed for området omkring Nice, vil utvivlsom kende denne skønne dessert, glace aux noix. - Og den bliver ekstra god, serveret med en abrikossauce.

I en by som Nice, hvor sommeren er så lang, og hvor der tilbringes mange ledige timer på luksuriøse fortovsrestauranter, findes der tusinde forfriskninger, heriblandt de fantastiske isanretninger. Der laves mange forskellige slags, - de fleste med frugter eller frugtsaft som grundlag.
For at blive i Middelhavsstemningen, så længe som muligt efter hjémkomsten, er denne vidunderlige dessert lige noget for alle slikmunde, som gerne dyrker lidt "Nice stemning" på dansk grund.


GLACE AUX NOIX

4 æggeblommer
50 g sukker
3/4 liter kogende mælk hældes over den piskede masse. Cremen sættes over varmen, røres ustandseligt og bliver tyk. Pas på den ikke koger, så skiller den. Tilsættes 1 dessertskefuld kaffepulver, 2 likørglas rom eller cognac, 50 - 80 g hakkede valnødder.
Den afkølede creme fyldes i køleskabets isbakker og sættes i fryseboksen. Cremen skal røres 3 gange i løbet af 3 timers frysning.

Glace aux noix, pyntes med nødder og serveres gerne med en god abrikossauce til. Så er Nice stemningen slået an.

Mormors Juleopskrifter

tirsdag

Sardines nicoises

Sardines nicoises, sardiner med spinat, er en af mange dejlige fiskeretter i området ved Nice. I Nice bruger man friske sardiner i maden, men har man lyst til at fremkalde tanker og glade minder, fra ferien ved Middelhavet, kan sardiner med spinat tilberedes hjemme med sardiner i olie fra dåse.

SARDINES NICOISES

Til 12 personer bruges 1 kg spinat, der renses og koges 4-5 minutter, dryppes af og hakkes groft. Snurrer derefter med 2 spsk. olie, 1 hakket fed hvidløg, 1 æg, 2 spsk. revet ost og 1 spsk. mælk. Det hele piskes og blandes hurtig med spinaten, som tages af ilden.
Spinaten lægges i et ildfast fad og sardiner lægges åbne med skindsiden opad, ovenpå den glattede spinatmasse.
Retten drysses med salt, revet ost og rasp, overhældes med lidt olie og gratineres i ovnen ved svag varme.

Servér sardines nicoises, straks den kommer ud af ovnen med et stykke godt brød til.

Pescado con arroz

De fleste Spanien farere er nok bekendt med fisk, serveret med krydderier og tomater i forskellige varianter, som her, Pescado con arroz, hvilket på dansk vil sige fisk med ris. Normalt er Pescado con arroz tilberedt med pighvar, slethvar eller søtunge, her anvender vi rødspætte, som er noget billigere, men smagsmæssig helt ok, når vi herhjemme prøver at genkende os stemningen fra de glade feriedage.

Mange rejser mere end en gang om året til det solrige Spanien og mon ikke det først og fremmest er varmen, der trækker.


Fiske retter stegt med krydderier og tomater er en meget almindelig spise i det spanske køkken.

Opskriften er beregnet til 4 personer

PESCADO CON ARROZ

1 kg fisk, pighvar, slethvar, søtunge eller rødspætter, skåret i fileter
olivenolie
salt
peber
mel
persille
2 fed hvidløg
1/2 kg solmodne tomater
1 kvist timian
1 stort løg
1 stor tekop ris
1 1/2 stor kop fiskebouillon (afkog af fiskeben og vand)

Fisken renses for ben og skind, hvis ikke fiskemanden har gjort det for en. Fileterne rulles i mel, tilsat salt og peber, steges gyldentbrune i olie og lægges i et ildfast fad, smurt med olie. Hakket persille og knust hvidløg fordelsw over fisken. Fadet sættes i ovnen ved 225 grader i 10 minutter.
Imedens steges tomatskiverne i olie og lægges over fisken. Risene lægges i stegepanden, hvor fisken er stegt, braser op et øjeblik i lidt af olien, inden fiskebouillonen hældes ved.
Ris og vand koger på panden sammen med timian, hakket løg og evt. en persillekvist, under låg i 20 minutter for svag varme.

Pescado con arroz serveres med ris og de kogte artiskokbunde, overdrysset med parmesanost eller bundene, skåret i smalle strimler og vendt i en dressing af olie, eddike, sennep, salt og peber samt klippet basilikum.

Mormors Juleopskrifter

torsdag

Pieza de buey Catalonia

Pieza de buey Catalonia, nærmere betegnet catalansk grydesteg, er hvad man i Danmark vil kalde for simremad og pieza de buey Catalonia er en ret, der forholdsvis nemt kommer til turistens kendskab,såfremt
man rejser til Spanien og går ud og spiser. Navnlig på steder, hvor de lokale kommer. Pieza de buey Catalonia består foruden okseinderlår, skinke og bacon af grøntsager, krydderyrter, rødvin og cognac. Tilbehøret er stegte champignons, små stegte pølser og grønne bønner.

Rigtig lækker mad, som efter en rejse til Spanien kunne være sjovt at fremstille hjemme for at genkalde sig stemningen omkring spansk mad, evt. med indbudte gæster til.


Opskriften er til 6 personer

PIEZA DE BUEY CATALONIA

1 kg okseinderlår
spæk
skinkestrimler
12 skiver bacon
1/2 kg løg
4 gulerødder
persille
peberkorn
reven muskat
1/2 kg tomater
1 glas rødvin
1 lille glas cognac
2 fed hvidløg
timian
merian
basilikum
salt
laurbærblade
kogende vand
smør

champignon
små pølser
grønne bønner

Kødet spækkes med skinken og smalle spækstrimler, lægges i en stegegryde i hvis bund de tynde skiver bacon er anbragt. Over kødet drysses salt og peber og nu anbringes de hele fed hvidløg, rå skiver af gulerod, tomatskiver og løgskiver til kødet er dækket. Persillekviste, peberkorn, revet muskat samt små buketter af timian, merian, basilikum og laurbærblade lægges ved. Vin og cognac hældes over og gryden sættes i en knaldvarm ovn (275 grader) i 15 minutter indtil vin og cognac er kogt bort. Så spædes med kogende vand og smørklatter og det hele smasteger til alt er godt mørt i omkring 3 timer.

Pieza de buey Catalonia serveres udskåret i tynde skiver med ristede hele champignon, små stegte pølser og grønne bønner.

lørdag

Paella á la Valenciana

Paella à la Valenciana er en typisk ret fra det solrige Spanien, der tillavet rigtigt med garanti vil vække gode minder fra rejser i Spanien. Tilberedningen af Paella â la Valenciana fordrer kylling, skaldyr og så selvfølgelig grøntsager. Altsammen i en raffineret sammensætnig.


PAELLA À LA VALENCIANA

1 stor kylling
1/2 hummer eller en lille dåse krabber
1 dåse henkogte muslinger
500 g friske grønærter eller en pakke frosne
4-5 artiskokbunde (fås på dåse)
2 fed knust hvidløg
1 citron
2 laurbærblade
salt
peber
olivenolie
lidt safran
2 dl ris
4 dl vand
100 g pillede rejer
1 grøn peber

Den rensede kylling klippes eller skæres ud i 8 stykker, der brunes i varmt olivenolie til stykkerne er gyldne. Derefter tilsættes det knuste hvidløg og de tørre ris, der bruner med i olien et øjeblik. Nu tilsættes det kogende vand, ærter, artiskokbunde, skåret i store terninger, hummer eller krabbekød, muslinger. Der krydres godt med salt, peber, safran, lauerbærblade og saften fra 1 citron.
Den grønne peber halveres, renses og skæres i ringe, som blandes i gryden.
 det hele snurrer under tætsluttende låg i 25 minutter. Hold godt øje med risene, at de koger tilpas tørre. Smag retten til.

Paella à la Valenciana serveres med store pillede rejer drysset over og vinotinto, rødvin. Gerne en lettere landvin i kande, så rejseminderne bevares så intakt som muligt.

fredag

Pan bagna

Pan bagna, eller salat brød, er en typisk og dog noget usædvanlig Nice ting. Pan bagna består af grøntsager, tunfisk, æg, oliven og olivenolie, blandet sammen og fyldt i et udhulet, med hvidløg smurt landbrød, som tilsidst gnides med hvidløg og overhældes med olie.
Det ser festligt ud, når brødet omsider skæres ud, nærmest som en pie og så smager det fantastisk.

Ikke at forglemme er mediterranean food sundt og hjertevenligt. Olivenolie, oliven, grøntsager, fisk, brød . . .


For rejsende og ferierende til Middelhavet og som her til Nice, er der mulighed for at stifte bekendtskab med denne dejlige ret.

PAN BAGNA

1 rundt landbrød
hvidløg
olivenolie

salat af :
tomatskiver
strimler af spansk peber (søde)
hakket løg
1 ds. tun i olie
usaltede ansjoser
hårdkogte æg
sorte oliven

marinade
salt
peber
lidt eddike
olivenolie

Ingredienserne blandes sammen med marinaden og trækker en time. Brug rigeligt marinade. Herefter fyldes alt i et rundt landbrød, hvor toppen er skåret af og brødet er udhulet, efter at brødet er gnedet rigeligt med hvidløg indvendig og vædet med olivenolie. Lad brødet trække nogen tid.
Brødlåget gnides med hvidløg og overhældes med olie. Læg låget på plads.

Pan bagna serveres og skæres ud som en pie.

tirsdag

Zabajone

Zabajone, den berømte italienske dessert, afslutter enhver god italiensk middag på smukkeste vis og så er zabajone hurtig at lave og kan nydes enten lunken eller lidt afkølet.

Besøg på italienske restauranter, under rejse til Italien vil med garanti næsten altid rumme zabajone på menukortet.

Her kan rejsen og rejseoplevelserne genopleves derhjemme, alene eller sammen med familien og gode venner, ved hjælp af denne opskrift.

Opskriften er til 2 personer

ZABAJONE

4 æggeblommer
75 g sukker
1/2 glas hvidvin eller marsala eller rom
revet skal af 1/2 citron

Alt kommes i en kasserolle eller skål og piskes godt over vandbad. Så snart æggemassen begynder at blive skummende og let, hældes desserten op i portionsglas.

Zabajone nydes lunken eller lidt afkølet.

torsdag

Omelette de arance alla fiamma

Omelette de arance alla fiamma på klingende italiensk eller sagt på dansk, brændende appelsin omelet kan nok friste de fleste italiens farere med en sød tand og hang til spiritus. Omelette de arance alla fiamma er oplagt, hvis man får lyst til at kalde vennerne sammen til italiensk aften, når rejseminderne skal genoplives.


Opskriften er til 4 personer

OMELETTE DE ARANCE ALLA FIAMMA

6 æg
3 appelsiner
125 g sukker
30-40 g smør
4 snapseglas rom

Appelsinerne skrælles, det hvide skæres bort, hvorefter appelsinerne skæres i tynde skiver. Skiverne lægges i et fad, lagvist med sukker og rommen hældes over. Det hele trækker et par timer.
Æggene piskes sammen, hældes ud i en stegepande, hvor smørret er smeltet. Når æggemassen kan bære, lægges appelsinskiverne over og yderkanterne af omeletten lægges ind over. Få øjeblikke efter drysses lidt ekstra melis over og omeletten skubbes over på et fad. Hæld 2 glas rom over og antænd.

Omelette de arance alla fiamma serveres straks.

søndag

Kylling stegt med rosmarin, hvidløg og vin

Kylling stegt med rosmarin, hvidløg og vin er et godt eksempel på italiensk mad, der sladrer af hvidløg og til den dejlige kylling stegt med rosmarin, hvidløg og vin serveres gerne pasta allo spinacio, - en tynd grøn båndspaghetti med spinat og æg.
Rejsen til Rom kunne byde på denne velstegte kylling, stegt i olie og med vin, sammen med en salat, der kan bestå af grønne salatblade, tomater eller bladselleri og endvie. Alt vendes i en oliedressing, bestående af 5 spsk. olivenolie, 2 spsk. vinagre samt knust hvidløg. Hvert salatblad skal være gennemfedtet og marinaden tilsættes hverken vand eller sukker. Her ligger hemmeligheden ved de sydlandske salater.


KYLLING STEGT MED ROSMARIN, HVIDLØG OG VIN

1 kylling til 2 personer
2 fed hvidløg
olivenolie
salt
3 dl vermouth
paprika

Kyllingen renses, gnides med hvidløg, salt og rosmarin, hvorefter de 2 fed hvidløg puttes i kyllingen, som nu brunes i hed olie sammen med et drys salt, sød rød paprika og ekstra rosmarin. Kyllingen skal være nøddebrun over det hele, så først tilsættes vermouth, den ægte italienske, men ikke den søde.
Under låg steger kyllingen i 45 minutter.

Pasta allo spinacio

Spaghettien brydes i mindre stykker, dumpes i kogende vand, tilsat rigeligt salt og koger uden låg i 12 minutter. Vandet hældes fra og spaghettien kommes atter i gryden. Til 200 g spaghetti tilsættes 50 g smør og 1 dl piskefløde. Det hele varmes igennem.

Kylling stegt med rosmarin, hvidløg og vin serveres halveret og smukt pyntet på et fad med pasta allo spinaco, drysset med rød paprika og revet ost samt en flaske italiensk rødvin.

torsdag

Pissaladiere

Pissaladiere, tærte med løg, oliven og ansjoser, lyder umiddelbart som noget italiensk og ikke uden grund. Nice har sine egne specialiteter inden for kogekunsten, heriblandt Pissaladiere, hvilket skyldes byens italienske fortid.
Denne absolutte middelhavsperle har desuden stolte traditioner tilbage som havne- og fiskerby, som igen smitter af på den lokale madkultur.

Tilbage til Pissaladiere. Den kan man næsten ikke undgå at støde på, under rejse og ferie til denne skønne middelhavsplet og man må absolut nyde den med en øl eller et glas vin til.


Opskriften på Pissaladiere er såmænd noget nær en almindelig franskbrødsdej med mælk og gær og ser sådan ud :

PISSALADIERA

1 portion franskbrødsdej, nok til at beklæde en tærteform, 25 cm i diameter
1 kg grofthakkede løg
olie til kogning af løg
salt
6 ansjoser (12 fileter)
sorte oliven til dekoration

Franskbrødsdejen lægges i et tyndt, udrullet lag i en smurt tærteform med en diameter, 25 cm og stilles til hævning. Imedens koges de groftsnittede løg i en kasserolle med olie over svag varme. Låg på. Tilsæt salt. Løgene må være gennemsigtige uden at have taget farve. De afkøles og lægges på den hævede dej. Ansjoserne lægges over løgene så der dannes kvadrater, i hvilke der anbringes sorte oliven.
Lad tærten hæve lidt endnu og bag den så ved jævn varme (180 grader) i 30-35 minutter.
Når kanten er gylden er Pissaladiere klar til servering som en dejlig forret.

tirsdag

Liv's Lækre Fladbrød

Liv's lækre fladbrød, må vi som rejsende tourister i Norge prøve.  Den norske husmoder bager ofte selv disse tynde fladbrød som Liv's lækre fladbrød, eller som vi i Danmark kalder dem, knækbrød. Brødene bages og gemmes i en kagekasse.


Nu til dags sælger de danske butikker knækbrød i mange forskellige varianter, men det er altid morsomt, at spise stedets specialiteter under rejse til andre lande, ligesom det, at fremstille det selv er spændende.

LIV'S LÆKRE FLADBRØD

65 g smør
65 g sukker
250 g hvedemel
1 -11/4 dl mælk
lidt salt

smørret smeltes og afkøles lidt inden melet, sukkeret og mælken samt salt røres i. Dejen æltes sammen, rulles meget tyndt ud, hvorefter dejen "smækkes" over kagerullen og på denne måde flyttes over på den smurte plade. Med kagesporen mærkes dejen af til aflange kiks, der bages ved svag varme (200-225 grader) i ca. 5 minutter. Fladbrødene kan nu med lidt forsigtighed knækkes fra hinanden. Lad brødene afsvale helt, før de lægges i kagekasse.

Liv's lækre fladbrød nydes til en kop te eller kaffe, evt. med ost eller pålæg.

torsdag

Norsk Gravlaks

Norsk gravlaks er måske den allerbedste, blandt Norges mange fiskespecialiteter. Så godt som hver eneste norsk husmoder er dygtig til at servere veltillavede fiskeretter og her topper den norske gravlaks.

Mange danske lystfiskere rejser til Norge for at fiske i de norske elve. - Og de rigtig heldige, kan måske komme på fisketur med en norsk familie, der lægger ind til en holm eller ø, tænder bål på stedet og steger fisken på spid herover.
Nordmanden vil stolt servere sin nyfangede fisk, ristet sprød og vidunderlig i bålet.


Har man nu været så heldig, under fiskerejse til Norge, at fange laks er opskriften :

NORSK GRAVLAKS

1 hel, ikke for stor laks eller et midterstykke (1 kg)
2 spsk. salt
1 spsk. sukker
1 tsk. nymalet peber
meget klippet frisk dild eller granris
få dråber olie

Fjern alle ben, men ikke skindet og laksen må ikke vaskes for meget, kun skylles indvendig. Tør fisken omhyggeligt, den skal være helt tør, inden den gnides over med få dråber olie.

Krydderblandingen passer til 1 kg laks. Salt, sukker og peberkorn blandes, hermed vaskes fisken godt, hvorefter den lægges i et fad og det tiloverblevne salt drysses over tillige med ekstra peber og meget klippet dild eller fine grankviste.
Under et let pres (f.eks en tallerken med noget tungt på), stilles laksen hen på et køligt sted. Dog ikke i køleskab, men helst et sted med ca. 10 grader celcius. 24 timer efter er laksen "moden" til at serveres. Og opbevaret et koldt sted, kan den holde sig frisk i næsten en uges tid.

Saucen hertil tilberedes ofte ved bordet i Norge og består af :

1 spsk. sennep
1 spsk. sukker
2 spsk. vinagre
1/2 kop olie
klippet dild

I en dyb tallerken piskes sennep, sukker og eddike og lidt efter blandes olien i. Når saucen er tilpas tyk, klippes megen frisk dild i den.

Norsk Gravlaks serveres med et godt brød til.

onsdag

Jente-bøffen

Jente-bøffen er sådan en typisk norsk specialitet, - en bøf af enten hakket kalvekød eller hakket oksekød. Jente-bøffen vil ofte være serveret med stegte løg eller tomater, pickles eller spejlede æg.
Serveret på franskbrødskiver har bøffen en hel del tilfælles med pariserbøf, som vi kender den, blot er tilbehøret forskelligt.

Under rejser i Norge er det muligt at møde, denne norske specialitet.


Den norske husmoder har udover, naturligvis fiskeretter, mange specialiteter på menuen. - Og kød skal der til. Det kan nordmændene godt lide. De spiser navnlig en hel del får, men tryller også med mere billigt kød som hakket kalve- eller oksekød.                  

JENTE-BØFFEN

400 g hakket kalve eller oksekød
6-7 skiver franskbrød
sennep
salt
peber
fedtstof til stegning

Kødet smøres forholdsvis tykt ud på brødskiverne. Mgr. eller smør brunes på en pande, heri steger bøfferne, men først med kødsiden nedad. Når denne er brun, vendes brødet og steger på den anden side. Ialt steger disse bøffer i 4-5 minutter . . . . det kommer lidt an på, hvor tykt kødet er.

Jente-bøffen krydres, efter færdigstegning og serveres med stegte løg eller tomater, pickles eller spejlede æg.

Tyttebær fra Kampesäter

Tyttebær fra Kampesäter, er en supernorsk specialitet, - supernem at fremstille. Norske børn samler litermål af tyttebær, som de sælger til mor, der er en sand mester i at sylte dem. Tyttebær fra Kampesäter er én af mange norske opskrifter på syltede tyttebær, man kan møde undervejs på rejse i Norge.

Disse kan holde året rundt, uden tilsætning af konserveringsmidler. Får bærrene lov til at stå et par uger, danner de gelé sammen med sukkeret og vandet . . . . og foruden syltetøjet får en pragtfuld rød farve, smager det vidunderligt.


TYTTEBÆR FRA KAMPESÄTER

2 1/2 liter tyttebær
1/2 liter vand
1 kg sukker

Bærrene skylles ved, at man lægger dem i koldt vand. Eventuelt dårlige bær vil stige til vejrs og kan nemt fjernes. Derefter koger de rensede bær med vandet i 10 minutter . . . . hvorefter gryden flyttes fra varmen og sukkeret røres i, indtil det er helt opløst. Det tager kun få minutter. Syltetøjet er færdigt og fordeles på rengjorte glas, som straks tilbindes.

Under Rejse i Norge må man unde sig selv norske syltede tyttebær og gerne - tyttebær fra Kampesäter.

fredag

Yorkshire-pudding

Yorkshire-pudding, de berømte små yorkshire-puddings, vi så ofte ser på middagsbordene under rejse i Skotland, men som oprindelig stammer fra Yorkshire, England, er ikke den art budding, vi uvilkårligt tænker på, men nærmere små lette brød, der bages i dybe muffinsforme, hæver flot op og nydes til kødretter, navnlig stegt oksekød, med sauce. Yorkshire-pudding er nærmest en slags "søbebrød" i Skotland.


YORKSHIRE - PUDDING

1 kop mel (2 1/2 dl)
1/2 tsk. salt
1 kop mælk (2 1/2 dl)
2 æg

Alt piskes sammen som en pandekagedej og kan evt. tilsættes 1 spsk. smeltet smør. Hældes i velsmurte muffinsforme og bager ved rask varme, 225-250 grader i 15 minutter. Fyld kun formene 3/4 op, da dejen hæver en del.

Yorkshire-pudding serveres straks efter bagningen.

onsdag

Pichones en salsa al vino blanco

Pichones en salsa al vino blanco er kort og godt på dansk : Duer i hvidvinssauce. Spaniolerne spiser Pichones en salsa al vino blanco enten med grøntsager eller med løse ris. Krydringen udgør paprika, hvidløg og fine strimler af grøn peber.

Rejse i Spanien, kender rigtig mange danskere til fra charterrejser til middelhavsøerne og Costa Del Sol.

Spanien har en ældgammel historie, spændende byer og så gør det solrige klima sit til, at rejsende vender tilbage igen.

Rejse er også at spise og drikke. De fleste kender Sangria og Paella, men hvis man vil have spansk mad, som spaniolerne spiser den, skal man gå på restauranter, som de lokale benytter.

Spansk mad er lig med friske råvarer, frugt og grønt, olivenolie, som fremstilles i det solrige land, hvidløg, kylling, lam, svin og kalv og som i opskriften her, duer.


PICHONES EN SALSA AL VINO BLANCO


4-5 duer
rasp
smør
2 spsk. vinaigre
3 dl tør hvidvin
1 spsk.smør
1 spsk. søde mandler
1 spsk. citronsaft
salt


Duerne renses, halveres og rulles i rasp for derefter at brunes i rigeligt smør. Til saucen blandes vinaigre, hvidvin, smør og hele smuttede, søde mandler, citronsaft og salt. Alt piskes sammen over svag varme inden saucen hældes over de brunede duer.
Småsteger under låg i 25-30 minutter til duerne er møre.


Pichones en salsa al vino blanco serveres med enten grøntsager eller med løse ris, der er krydret med paprika, hvidløg og fine strimler af grøn peber.
Et godt glas vin fuldender middagen

mandag

Edinburgh-koteletter

Edinburgh-koteletter, - endnu en traditionel ret vi kan møde under rejse i Skotland. Her som i andre retter med bedekød, indgår mintsauce i tilberedningen. Edinburgh-koteletter serveres med en skål salat, der består af agurker, tomat og salatblade.

Edinburgh med den imponerende hovedgade i Old Town, The Royal Mile er i sandheds navn en utrolig kulturby med historisk baggrund og så er den Skotlands hovedstad.
Hvad enten man er til et skotsk Tattoo, museumsbesøg, byvandring og ikke mindst som en nødvendighed, indtagelse af mad og drikke er her alt i overflod. Pubber i massevis, hvor praftfuld lokal mad til rimelige priser, øl og whisky i stride strømme, tilfredsstiller ethvert behov.
En rejse hertil kan absolut anbefales.


Opskriften er til 4 personer

EDINBURGH-KOTELETTER

4 dobbelte bedekoteletter
salt
peber
smør
2 spsk. mintsauce
3 rødløg
evt. 1 fed hvidløg
1 ds. baked beans

Koteletterne bankes og brunes i smør eller i afskåret fåretalg eller lammetalg på panden. Krydres og gennemsteger ialt ca. 5 minutter. Mintsaucen hældes over. I bunden af et ildfast fad anbringes nu de fintskårne, let brunede løg, derover baked beans. Heri lægges de stegte koteletter. Skyen fra panden hældes over. Alt varmes og serveres med en skål salat, bestående af agurker, tomat og salatblade.

søndag

Koshary

Koshary eller Kushary er en traditionel egyptisk ret, bestående af ris, pasta, linser, kraftig velsmagende tomatsauce og stegte løg. Koshary er en af Egyptens mest berømte retter og den er både sund og nærende. Mange små boder og gadekøkkener serverer denne ret. 
- Nuvel, det egyptiske køkken er vel ikke et verdenskøkken som det italienske eller det kinesiske, men alligevel er der ganske mange spændende retter at fortære, under rejse til Egypten.
Egyptisk køkken er en sammenblanding af græsk, libanesisk og tyrkisk køkken med vægten lagt på ris, linser, brød og grøntsager i langt de fleste retter.
Turister oplever hakket oksekød, kylling og fisk som det mest almindelige på restauranterne, medens disse ingredienser ofte er en luksus for befolkningen som helhed.

Under rejse til Egypten, kan det være svært at finde en restaurant med alkohol på menukortet. Egypterne er muslimer og drikker for en stor dels vedkommende ikke alkohol. Hvorimod der nemt serveres drikkevarer a la sodavand, juice, kaffe og the.


KOSHARY

2 store hakkede løg
4 fed hakket hvidløg
3/4 dl olie
3/4 dl langkornet ris
3/4 dl brune linser
1 kop kogte kikærter
1 tsk. spidskommen
1 tsk. paprika
4 kopper vand
1 ds. kraftig tomatsauce
1 kop makaroni
1/2 kop eddike

Kom linserne i vand i en gryde og bring dem i kog. Koges ca. 25 minutter. Hæld vandet fra og kom nyt vand på sammen med risene. Lad simre yderligere 20 minutter. Kog makaronien separat i en anden gryde og lad den dryppe godt af.

I en pande steges løgene sprøde i olien.

Koshary serveres fra et fad med risene nederst. Tomatsauce og herover et lag linser. På toppen arrangeres de stegte løg. Kan spises separat eller som ledsager til stegte retter, kalvesteg, oksesteg eller lam.

Besøg Egypten


fredag

Skotske Shortbreads

Skotske shortbreads, en af de mest traditionelle repræsentanter udi bagningen for det skotsk køkken, kommer vi slet ikke uden om, når vi rejser i Skotland. De berømte ægte skotske shortbreads er en fuldkommen klassisk småkage, der er ret raffineret. Samtidig kan den de virke en smule tørre, men de er gode til en kop te og naturligvis til den uforlignelige skotske whisky.


SKOTSKE SHORTBREADS

200 g hvedemel
125 g rismel
100 g sukker
200 g smør
25 g smuttede, hakkede mandler

Melet blandes med sukker, smørret hakkes i, mandlerne tilsættes, hvorefter dejen æltes sammen og lægges et koldt sted. Rulles senere ud ret tyndt, udstikkes til runde, store kager, brug helst en kruset form.
Kagerne lægges på en smurt plade eller på bagepapir, prikkes, smøres ikke, men bager i 7-8 minutter ved 225 grader. Kagerne kan, før de bages, pyntes med syltede appelsinskaller, tyndskårne sukatstrimler, cocktailbær eller med snittede pistacienødder.

Nyd skotske shortbreads til en kop te eller til en whisky. - Og naturligvis kan shortbreads nydes i hjemlige omgivelser også, men det er nu en særlig fornøjelse, at det foregår på rejser, hvor det gælder om, at prøve så meget af det fremmede som muligt.

En del specialbutikker i danmark markedsfører denne skotske specialitet, hvis man da ikke lige kunne tænke sig at bage dem selv.

torsdag

Borgfruens Bederyg

Borgfruens bederyg er et godt eksempel på god mad og ofte lavet for små midler. Når man rejser i Skotland og lader sig inkvartere privat er chancen for at smage retter a la Borgfruens Bederyg stor. De skotske husmødre er mestre i at tilberede god mad bl.a. denne bederyg tilberedt med den største omhu.

Lykkes det på rejse til Skorland at bo på en gammel borg, er det heller ikke her helt umuligt at møde ovenstående på middagsbordet.


Borddækningen I Skotland er ofte med en grov ægte lærredsdug, gode keramiktallerkener, høje glas, der kan rumme skummende mørkt øl . . . . blomsterne er tit afskårn efeugrene i et gammelt borgkrus.

BORGFRUENS BEDERYG

Opskriften er til 6 personer

1 1/2 kg dobbelt bederyg
salt
tørret pebermynte
lidt kogende vand
4 spsk. mintsauce (købes i glas)
fløde
smør
jævning

Bederyggen gnides med salt, pebermynte og lidt groftmalet peber. Brunes derefter i ovnen for rask varme. Når fedtet er brunt og sprødt, pensles det med olie. Lidt kogende vand hældes ved og stegen steger småt i ca. 2 timer ved 225 grader.
Skyen hældes fra, tilsættes jævning, kulør og mintsauce. Skum evt. lidt af fedtet fra først. Stegen brunes op, så fedtet bliver rigtig sprødt.

Borgfruens bederyg serveres med bagte kartofler til

VELBEKOMME

onsdag

Scotch-broth

Scotch-broth, en ægte skotsk højlandssuppe, kogt på fåre- eller lammekød, kan man altid være sikker på at møde, under besøg i det dejlige Skotland. Scotch-broth serveres med kødet skåret i stykker i suppen, sammen med masser af urter og en dejlig salat.


Opskriften er til 6 personer

SCOTCH-BROTH

3/4 kg fåre- eller lammekød fra bov eller kølle
4-6 løg
4 gulerødder
1 dl fine byggryn
1 persillerod
1 lille pakke frosne ærter
salt
1 1/2 dl vand

Kødet koger sammen med de rensede grøntsager til disse er møre. Dog skal grønærterne ikke på, før de sidste 10 minutter inden suppen er færdig.
Efterhånden som urterne er møre, tages de op og kødet koger til det er mørt. Omkring 2-2 1/2 time.
Så skæres kødet ud i mindre stykker og kommes på suppen sammen med urterne. Byggrynene skal jævne suppen og koger med en times tid, hvis de er grove. Anvendes de valsede, skal de kun koge med det sidste kvarter. Ærterne koger med, men kun i 5 minutter.
Suppen smages til med salt og nydes med klippet persille, der drysses over ved servering.
Resten af det kogte fårekød kan sammen med kogte, hvide bønner, evt. fra dåse. Blandes til en god, kold salat. Foruden kødet og bønnerne tilsættes også grønne salatstrimler og friske tomatsnitter. Alt smages til med olie, eddike og revet, rå løg. - Dejligt tilbehør til en scotch-broth.

VELBEKOMME

tirsdag

Krebsegilde

Krebsegilde på svensk, sig tiden nærmer sig for. Det er nemlig højsæson for kräftskiva eller krebsegilde, som vi siger i Danmark i august måned og en gammel tradition med rødder tilbage i middelalderen. Én af Sveriges helt store madtraditioner. Dengang var det mestendels borgerskabet, der tog traditionen til sig.


I 1800 tallet blev det imidlertid bestemt, at der først måtte fiskes efter de små brune skalddyr efter 8. august. Derfor regnes august måned stadig for at være den absolutte krebsemåned.

Til et rigtig krebsegilde hører naturligvis masser af krebs, snaps og så drikkeviser, - ofte til langt ud på natten.


Har man aldrig rejst i Sverige og deltaget i et rigtig krebsegilde, er muligheden der snart. Forskellige svenske rejsebureauer tilbyder "krebsegilderejser" lige på den anden side af Øresund.

Ellers kan man jo holde og invitere til sit eget krebsegilde her i Danmark´og så blot følge en af de originale svenske opskrifter på kogt krebs. F.eks denne :

Krebs på Stenhammarvis er en vidunderlig svensk spise, der kogt korrekt smager himmelsk. At kaste sig ud i et krebsekalas, kræver den helt rigtige tilberedning og her er svenskerne suverene.
Koger krebsene for længe bliver de nemlig både hårde, tørre og seje.

Til krebs hører isafkølet brændevin og så skal krebsene serveres på knust is.

KREBS PÅ STENHAMMARVIS

20 krebs
2 1/2 liter vand
1 flaske pilsnerøl
1 tsk. sukker
masser af dild
1 spsk. salt

Krebsene ligger i vand nogle timer før de koges. Vand, pilsner, sukker, salt og dild bringes i kog. Kom 6-7 krebs i ad gangen, læg låg på og lad vandet koge op, inden de næste kommes i. Krebsene koger i 9-10 minutter.

Servér krebs på Stenhammarvis på knust is, ledsaget af isafkølet brændevin.

VELBEKOMME

fredag

Gelé af hvide ribs og nektariner

Gelé af hvide ribs og nektariner finder vi i England, gerne lidt ude på landet, hvor den gamle traditionsrige indsamling af bær, frugter og grøntsager holdes i hævd via årstidernes skiften. Gelé af hvide ribs og nektariner er sådan en typisk ting, der kan være at finde på de traditionelle åbne haver, som lige nu nærmer sig sin højsæson.

Da England er verdens haveland nr. 1, bør alle haveelskere ubetinget, ihvert fald én gang opleve en rejse hertil. De åbne engelske haver  er ud over et studium i havekultur også et studium i hjemmefremstillede lækkerier som gelé, syltetøj, saft, glas med konserverede frugter, pickles, hjemmebagte kager og meget mere. Grøntsager, planter, blomster og frø konkurrerer lystigt med hinanden.


GELÉ AF HVIDE RIBS OG NEKTARINER

1,8 kg hvide ribs
1 1/2 dl vand
tesukker eller perlesukker
saft af 2 citroner
3 nektariner, skrællede udstenede, skivede

De hvide ribs kommes i en gryde sammen med vandet. Bærrene behøver ikke ribbes. Vandet bringes i kog og det småkoger til bærrene er møre. Blandingen hældes i en saftpose og står natten over.

Nektarinerne, skrælles og skæres i skives. Lægges i vand med lidt citron til de skal bruges. De må være dækket af vandet for ikke at blive brune.

Til hver halve liter saft afmåles 300 g perlesukke, der hældes i en gryde sammen med saften. Tilsæt citronsaften. Kog geléen til den tykner og tag den af varmen. Afkøl og tilsæt nektarinerne.

Hæld geleén på små glas, medens den stivner, så frugterne holdes svævende. Bind til straks.

Gelé af hvide ribs og nektariner har en lidt anderledes smag end røde ribs, en dejlig smag og så er hvide ribs sødere end de røde.

Besøg de engelske haver