Sydfransk gullasch eller som den hedder i Provence, daube, er en typisk ret for området. Den er god at kokkerere på hjemmebane, når vennerne inviteres til, over en god middag, at høre om rejsen til Provence dette år.
Tilberedning af sydfransk gullasch, kan starte dagen i forvejen, hvorved værtinden får en nem tilgang til gæstemiddagen og så er der den fordel, at daube smager allerbedst på andendagen.
Dagen før tilberedningen, lægges udskåret oksesmåkød i en marinade, bestående af salt, peber, 1 del eddike og 2 dele olie, 1 laurbærblad og 3 nelliker. Marinaden skal dække kødet. Det står til næste dag.
Brun kødet i en gryde med flæsketerninger (4 skiver flæsk til 1/2 kg småkød). 1 kg gulerødder flækkes og skæres i stykker af fingerstørrelse. Nogle hele løg lægges ved, overhældes med marinaden og rødvin så det dækker. Tilsæt salt og peber og lad retten snurre under låg i mindst 4-5 timer.
Sydfransk gullasch serveres med enten makaroni eller hvide kartofler.
Noget om Mad