tirsdag

Ungarn, rejse og ægte ungarsk mad

Hvad enten man nu tager til Ungarn for at tilbringe nogen tid på et kurbadophold i Budapest eller man har ønske om, at møde befolkningen og dens kultur under lokale former, er en rejse til dette sletteland rig på begivenheder.
Landet består af 19 regioner og har siden middelalderen været den vestlige civilisations østlige udpost i Europa.


Interessant er det, at opleve landets folkeslag, folkedansere, folkedragter og folkesangere. I området mellem floderne Donau og Tisza er der rig lejlighed til det.


Paprika dyrkes i rigelige mængder i Ungarn og det ses i nogle af de kulinariske retter landet byder på såsom gulyás og leczo.


Den ungarske husmoder er meget omhyggelig med sin madlavning og går bestemt ikke af vejen for indviklede retter, som ofte skal stå og "putre" under låg i timer, - ja i dagevis. Leczo, ungarsk pølseret, er dog forholdsvis hurtig at tilberede og så smager den pragtfuldt, godt krydret med paprika.

Ingen forstår at smage sin mad til som ungarerne. Salt, peber og ikke mindst paprika, - og masser af den. Brug den søde. Ofte anvendes hjemmetørrede krydderier, som de selv dyrker, tørrer og bl.a. opbevarer i eddike som kryddereddike.


Leczo, en typisk ungarsk pølseret smager fantastisk, ikke bare under rejse i Ungarn på de stedlige restauranter, men også en herlig ret, at kaste sig ud i under hjemlige køkkenforhold, når rejseminderne flyder over og trænger til genopfriskning.


LECZO, UNGARSK PØLSERET

4 af de tykke frankfurterpølser
2 grønne peberfrugter
2 store gule løg (Zitauer)
1 fed hvidløg
olie
salt
paprika
5 friske tomater

Skær peberfrugterne i ringe og fjern kernerne. Pil løgene og skær dem i skiver. Kog peber- og løgringene i den varme olie, det hele fed hvidløg snurrer med, salt og paprika drysses over. Der skal ikke spares på paprikaen, det skal altså smage af noget.
Flå tomaterne, skær dem i både og steg dem med. Til sidst blandes de kogte pølser i, som er skåret i mindre stykker. Det hele står og snurrer og serveres direkte fra gryden.

Noget om Mad