fredag

Ungarn,Budapest og Mad

På en glad rejse til Ungarns smukke hovedstad Budapest, som forresten er en af Europas mest populære byer, bør ikke mangle et eller flere besøg på byens kurbade.
Kurbadet Szechenyimed med den udendørs 74-75 grader dybe, varme kilde, som siges at have  medicinsk påvirkning af kroppen, er et godt valg.Byen Budapest er delt i to af Donau. - Buda siden og Pest siden. På pestsiden med byens centrum ligger de flotte modebutikker, caféerne og teatre.
Gå en tur på den pragtfulde boullevard Andrássy út, som er at sammenligne med parisernes Champs Elyssées.Man bør gå rundt og se bylivet og den megen flotte arkitektur, hvis ikke man da foretrækker at komme rundt på et noget større areal, som kan nåes med Metro eller bus.Besøg kunstmuseet ved Heltepladsen, nyd et måltid mad på en af byens mange caféer, måske Verdens bedste café, The New York Café.

Ungarn er berømt for sin Széklergulyás, ungarsk gullash. Den tager vi en anden dag. I dag vil vi nyde en rigtig delikat ungarsk fiskeret . . . . . Halaszlé.


HALASZLÉ

Retten lader sig nemt gøre i det hjemlige køkken, når ferieminderne skal fordøjes og vennerne beriges. Beregnet til 4 personer.

3/4 kg torsk
200 g champignons
2 kopper kogte ris
50 g små rosiner
200 g smør
3 spsk. tomatketchup
1 løg
rasp

Torsken renses, gnides med salt og koges. Et ildfast fad smøres, drysses med rasp og heri lægges nu skiftevis de rensede, rå champignoner, den kogte fisk i mindre stykker og de kogte ris, der er blandet med rosinerne, som er skyllet i lunkent vand. Smørret smeltes og heri blandes tomatketchup og finthakket løg. Denne blanding hældes over fisken med ris og champignoner. Rasp drysses over til sidst og retten gratineres i ovnen, til alt er blevet varmt og retten har fået farve.

Servér Halaszlé med chutneysauce til.

Noget om Mad