tirsdag

Ungarn, rejse og ægte ungarsk mad

Hvad enten man nu tager til Ungarn for at tilbringe nogen tid på et kurbadophold i Budapest eller man har ønske om, at møde befolkningen og dens kultur under lokale former, er en rejse til dette sletteland rig på begivenheder.
Landet består af 19 regioner og har siden middelalderen været den vestlige civilisations østlige udpost i Europa.


Interessant er det, at opleve landets folkeslag, folkedansere, folkedragter og folkesangere. I området mellem floderne Donau og Tisza er der rig lejlighed til det.


Paprika dyrkes i rigelige mængder i Ungarn og det ses i nogle af de kulinariske retter landet byder på såsom gulyás og leczo.


Den ungarske husmoder er meget omhyggelig med sin madlavning og går bestemt ikke af vejen for indviklede retter, som ofte skal stå og "putre" under låg i timer, - ja i dagevis. Leczo, ungarsk pølseret, er dog forholdsvis hurtig at tilberede og så smager den pragtfuldt, godt krydret med paprika.

Ingen forstår at smage sin mad til som ungarerne. Salt, peber og ikke mindst paprika, - og masser af den. Brug den søde. Ofte anvendes hjemmetørrede krydderier, som de selv dyrker, tørrer og bl.a. opbevarer i eddike som kryddereddike.


Leczo, en typisk ungarsk pølseret smager fantastisk, ikke bare under rejse i Ungarn på de stedlige restauranter, men også en herlig ret, at kaste sig ud i under hjemlige køkkenforhold, når rejseminderne flyder over og trænger til genopfriskning.


LECZO, UNGARSK PØLSERET

4 af de tykke frankfurterpølser
2 grønne peberfrugter
2 store gule løg (Zitauer)
1 fed hvidløg
olie
salt
paprika
5 friske tomater

Skær peberfrugterne i ringe og fjern kernerne. Pil løgene og skær dem i skiver. Kog peber- og løgringene i den varme olie, det hele fed hvidløg snurrer med, salt og paprika drysses over. Der skal ikke spares på paprikaen, det skal altså smage af noget.
Flå tomaterne, skær dem i både og steg dem med. Til sidst blandes de kogte pølser i, som er skåret i mindre stykker. Det hele står og snurrer og serveres direkte fra gryden.

Noget om Mad

fredag

Ungarn,Budapest og Mad

På en glad rejse til Ungarns smukke hovedstad Budapest, som forresten er en af Europas mest populære byer, bør ikke mangle et eller flere besøg på byens kurbade.




Kurbadet Szechenyimed med den udendørs 74-75 grader dybe, varme kilde, som siges at have  medicinsk påvirkning af kroppen, er et godt valg.



Byen Budapest er delt i to af Donau. - Buda siden og Pest siden. På pestsiden med byens centrum ligger de flotte modebutikker, caféerne og teatre.
Gå en tur på den pragtfulde boullevard Andrássy út, som er at sammenligne med parisernes Champs Elyssées.



Man bør gå rundt og se bylivet og den megen flotte arkitektur, hvis ikke man da foretrækker at komme rundt på et noget større areal, som kan nåes med Metro eller bus.



Besøg kunstmuseet ved Heltepladsen, nyd et måltid mad på en af byens mange caféer, måske Verdens bedste café, The New York Café.

Ungarn er berømt for sin Széklergulyás, ungarsk gullash. Den tager vi en anden dag. I dag vil vi nyde en rigtig delikat ungarsk fiskeret . . . . . Halaszlé.


HALASZLÉ

Retten lader sig nemt gøre i det hjemlige køkken, når ferieminderne skal fordøjes og vennerne beriges. Beregnet til 4 personer.

3/4 kg torsk
200 g champignons
2 kopper kogte ris
50 g små rosiner
200 g smør
3 spsk. tomatketchup
1 løg
rasp

Torsken renses, gnides med salt og koges. Et ildfast fad smøres, drysses med rasp og heri lægges nu skiftevis de rensede, rå champignoner, den kogte fisk i mindre stykker og de kogte ris, der er blandet med rosinerne, som er skyllet i lunkent vand. Smørret smeltes og heri blandes tomatketchup og finthakket løg. Denne blanding hældes over fisken med ris og champignoner. Rasp drysses over til sidst og retten gratineres i ovnen, til alt er blevet varmt og retten har fået farve.

Servér Halaszlé med chutneysauce til.

Noget om Mad

onsdag

Italien,Venedig,mad og drikke

Det er næsten ikke til at lade være med, at vende tilbage til Italien for så at nævne en af verdens mest romantiske byer, - Venedig. Har man først besøgt Venedig, er tankerne centreret om, hvornår man atter genser denne pragtfulde by, som desværre efterhånden er noget i forfald, men til gengæld ligner en fantastisk teaterkulisse, - og så er den ægte.


Mange danskere holder hvert år ferie i Italien, en del af dem i Norditalien. Mange af disse holder af at køre rundt og se de forskellige regioner og steder. Ingen Norditalien uden Venedig.

- Og har man én gang begivet sig i bil mod Venedig, parkeret bilen på de store parkeringspladser udenfor byen og begivet sig ind i Venedig på en af utallige både, hvor turisterne flokkes . . . . se nu begynder en verden så skøn og anderledes at åbne sig for én, så man faktisk dårligt kan få luft. Endelig er rejse med fly eller bus også en mulighed.


Desværre er der meget varmt i Venedig om sommeren og altid rigtig mange mennesker, men man finder hurtigt sin egen rytme og går på opdagelse, selv om varmen ofte er ved at gøre det af med én.

Får man lyst til at se det hele lidt fra oven, er Markus kirkens tårn Campanile de San Marco, stedet at stige til vejrs for at få den absolut bedste udsigt over byen. Campanilen er et af Venedigs mest kendte symboler.
Selve Markuspladsen er centrum for celebre kaffe- og isbarer.


De mange kanaler, der gennemløber byen er fyldt med gondoler, vandtaxaer og chalupper med hotelgæster, der fragtes til og fra hotellerne. Bag Rialtobroen ved det store marked, udbydes kød, frugt og grønt.
Derudover rummer Venedig verdens fineste samling af moderne kunst efter samleren, amerikanske Peggy Guggenheim, som i sine yngre dage var gift med maleren Max Ernst.



Når vi nu er i Venedig, skal vi også finde et sted at spise og her kan spises efter formåen. Naturligvis er det ikke nødvendigt, at vælge det allerdyreste, men morsomt er det, at se nogle af de steder. Bl.a. Venedigs bedste fiskerestaurant Trattoria alla Madonne. Restauranten ligger ved Rialtobroen og fiskemarkedet op til.


En af de mest eksklusive madoplevelser i Venedig fåa på restaurant Gran Caffé Quadri med udsigt til Marcuspladsen og det koster. Det var her aristokratiet tidligere mødtes.

Vi vil imidlertid lave en mere ydmyg italiensk kyllingeret med skinke, Petti de pollo all'Ottorino og som dessert, vælger vi en italiensk zabaione trifli. Det er mad, som uden besvær nemt lader sig lave i hjemlige omgivelser, gæsteegnet med plads til mange ferieminder.


PETTI DE POLLO ALL'OTTERINO


Opskriften er til 4 personer

4 stk. kyllingebryst
100 g kogt skinke
80 g Ricotte-ost
25 g mgr.
25 g mel
1 æg
2 dl fløde
1 lille glas cognac
2 flåede tomater, skåret i strimler
salt
peber

Bank kødstykkerne flade. Læg et stykke skinke og ost midt på hvert stykke. Fold kødet hen over fyldet og luk med kødnåle. Dyp stykkerne i mel og derefter i det sammenpiskede æg. Varm fedtstogget op og steg kødet på hver side til overfladen er gylden. Drys med salt og peber. Hæld cognac ved, tilsæt tomaterne og fløden og lad det hele simre i ca. 10 minutter til fløden er blavet tyk.

Servér Petti de pollo all'Ottorino med ærter, kartofler og et godt glas vin til.

dessert


ZABAIONE TRIFLI


1 roulade, skåret i skiver
6 kiwifrugter, skrællet og skåret i skiver
100 g makroner
1 dl æggehvide, pisket stiv over vandbad og tilsat sukkeret
125 g melis
150 g vermouth
2 spsk. cognac
1 spsk. citronsaft
1/2 liter piskefløde, pisket til skum

pynt

makroner
kiwiskiver

Beklæd en skål med rund bund med roulade og kiwifrugtskiver, skiftevis med makroner. Tag den stiftpiskede æggehvide, tilsat sukkeret, hæld vermouth, cognac og citronsaft i marengsen og vend væden forsigtigt i. Vend flødeskummet i og hæld blandingen i skålen over frugt,makroner og remoulade. Pynt med makroner og kiwiskiver.

Noget om Mad

tirsdag

Venezuela, kyllingesalat med mango, papaya og rejer

Venezuela har en fantastisk natur og dyreliv med store kontraster, - fra Andesbjergene til tropisk regnskov og så har Venezuela verdens højeste vandfald, Angel Falls. Fra Djævlebjerget (Auyan Tepuy) falder Angel Falls næsten 1000 meter.




Los Llanos sletterne med de store vidder, har et fantastisk dyreliv. Anakondaslangen, verdens største slange, kapivaren, myreslugere og bæltedyr er aller repræsenteret i området. Floderne bugner med fisk, ikke mindst piratfisk.
Befolkningen, los Llaneros er folk, der er vokset op uden at være fulgt med udviklingen.




Størstedelen af det berømte Venezuelanske oksekød, der spises i Venezuela, er fra los Llaneros sletterne.

Som sagt spises der andet end oksekød i Venazuela. Bl.a. kylling, så her er en typisk kyllingsalat med mango, papaya og rejer, som den serveres i Venezuela :


KYLLINGESALAT MED MANGO PAPAYA OG REJER

Opskriften, der er fuldstændig fantastisk for øje og gane er til 6 personer

1 meget stor, stegt kylling
1 iceberg salat
2 mangofrugter, kødet skåret i store stykker
2 udkernede papaya, kødet skåret i store stykker
150 g frosne, optøede black tiger rejer

dressing

1/4 dl olivenolie
2 spsk. limesaft
1 tsk. sukker
havsalt og friskkværnet peber

pynt

1 lille finthakket rødløg
2 spsk. friske koriander

Kødet pilles fra kyllingen og skæres i store stykker. Iceberg salaten rives i grove stykker, vendes let med frugter, rejer og kyllingekødet.
Pisk dressingen sammen og smag den til så den har en syrlig-sød balance. Dryp dressingen over salaten, der blandes løst og anrettes på et stort fad. Drys med rødløg og koriander.

Noget om Mad

søndag

Caracas, grillet kylling med banan og juice

Det sydamerikanske olieland Venezuela, har været selvstændig siden 1830. Olieindustrien er stor og landet som sådan er ikke ganske ufarligt at færdes i. Mord, kidnapninger, overfald og røverier hører med til livet her, hvor over halvdelen af befolkningen er unge mennesker. Alligevel rejser mange rundt i landet.





Hovedstaden Caracas er bl.a. god for to ting. Avila Bjerget, nord for Caracas, er god til vandreture og så er der fra bjerget en enestående udsigt over Caracas.


Desuden kan Caracas bryste sig af, at være byen, hvor verdens største samler af Cobra Kunst befinder sig. Hollandske Karel Stuijvenberg har i mange år været bosat i Caracas.



Temperaturen er høj ligesom luftfugtigheden er det. Det gør, at man konstant overvældes af en voldsom tørst  og det har lokalbefolkningen råd for, idet de altid har kolde drikke indenfor rækkevidde.

Cola og juice med is, drikkes der rigtig meget af, men et eksotisk måltid fra det venezuelanske køkken skal der ikke mangle. Maden i Venezuela er tilberedt med masser af olie og så spises der med stor fornøjelse dessert. Så det nytter altså ikke, at tælle kalorier, før man er hjemme igen fra rejsen til Venezuela.

Vi vælger en klassisk og dejlig enkel ret fra Venezuela og presser efter bedste evne en skøn venezuelansk læskende og vitaminspækket juice, der meget vel kan gå hen og blive stærkt vanedannende.


GRILLET KYLLING MED BANAN OG BLACK BEANS

Opskriften er passende til to personer

2 stykker kylling over- og underlår
2 spsk. majsolie
salt
peber
paprika
2 melbananer (det er ikke de samme bananer,som vi spiser,men nogle der kan steges)
olie
evt. limesaft

Bank kødet ud, pensl det med olie og drys krydderierne på. Grill kødet på en grill eller i ovnens grill, 7 -8 minutter på hver side.
Flæk bananerne igennem, pensl snitfladen med lidt olie og grill dem sammen med kyllingekødet. Krydr med lidt salt, peber og evt. limesaft.

Black beans

150 - 200 g black beans (sorte bønner)
kraftig hønsebouillon

Læg bønnerne i blød natten over og kog dem møre i en god kraftig bouillon. i 45 - 60 minutter.
Afdryp bønnerne og servér dem til kylling med banan.

Servér grillet kylling med banan, black beans og evt. lidt chili.


For nu at imødegå den fugtige varme med megen tørst til følge, presser venezuelanerne en juice af jordbær og passionsfrugt,appelsin med æble, mango med papaya eller vandmelon uden kerner. Med en foodprocessor eller frugtpresser er det nemt gjort og det bør man prøve. Smag juicen til med lime, ingefær og rørsukker.

Noget om Mad

onsdag

Argentina og Pescado á la Florentina

Argentina har verdens bedste kødkvæg, der er berømt verden over og så er Argentina verdens største kødproducent. Til trods for det, spiser man altså andet end bøffer. Fisk er også en mulighed, bl.a. Pescado á la Florentina, som bestemt også vil smage dejligt i hjemlige omgivelse, - hjemme igen efter rejse i Argentina.


Ellers består Argentina, i folkemunde, populært sagt af tango, fodbold, bøffer og skøn natur med bjerge, søer og vandfald.


Bueros airos, også kaldes sydamerikas Paris er både brede boullevarder og snævre gader, eksklusive forretningskvarterer, palæer og parker. Og mangt et sted, er det muligt at overvære et tangoshow.


Pescadoa la Florentina eller mere mundret, fisk á la Florentina. Et forrygende eksempel på en rigtig god fiskeret, som den kan serveres i Argentina. Til retten bruges rødspætte- eller tungefilet eller små torsk kan også være en mulighed.
Fisken damper færdig i ovnen og serveres direkte i et ovnfast fad.

PESCADO Á LA FLORENTINE

rødspætte- eller tungefileter (små torsk kan også bruges)
suppe eller lidt smør
citronsaft
flødestuvet spinat
bechamelsauce
revet ost

Fisken lægges i et ovnfast fad eller lille bradepande og overhældes med lidt suppe eller smør og citronsaft. Sæt fisken i ovnen ved 225 grader og fisken dampes færdig.
Et ildfast fad med flødestuvet spinat, herover lægges den dampede fisk der overhældes med bechamelsauce og drysses med rigeligt revet ost. Fadet sættes i ovnen ved 225 grader og gratineres i ca. 15 minutter. De sidste minutter kan man evt. sprøjte en kant af "dunkerque", som er en kartoffelmos tilsat smør og æg, men ingen mælk.

Servér direkte fra ovnen.

En velsmagende garniture til en kødret er  f.eks. Coliflor con Tomate, salsa de Gueso

COLIFLOR CON TOMATE SALSA DE GUESO

kogte, afdryppede blomkålsbuketter, 4 1/2 kop
2 fed hvidløg
2 tsk. olie
1 lille ds. tomatpuré
1/2 kop revet, stærk ost

Blomkålen brunes i olien, tilsat hvidløget, der fjernes, når kålen er brunet. Tomatpuré og ost tilsættes og varmer til osten er smeltet.

Serveres til kødretter.

Noget om Mad

tirsdag

Italien og is

Næppe nogen steder får man bedre is end i Italien og itlienske istraditioner går faktisk tilbage til det gamle romerrige. Dengang hentede man sne ned fra bjergene og blandede med frugt og honning til en slags sorbetis.


Hver region i Italien har sine specialiteter og har man rejst som turist i Italien, kender man nok til flere af dem. For er der nu noget som en rigtig sommerdag på en fortovsservering i Italien med en stor, og de er store, isanretning foran sig ? Italiener er fabelagtige til at lave is.


Mange vil nok kende Tartufo, fra restaurant Tre Scalini på Piazza Navona i Rom. Det er en skøn kaffeis, serveres nærmest som trøfler, der er rullet i revet chokolade. Eller en zuccotto, der betyder et halvt græskar, fra Firenze. Isen er en variant af den sicillianske cassatais.


TARTUFO

7 æggeblommer
1 stang vanilie
85 g flormelis
150 g mørk chokolade
1/2 dl stærk kaffe
1/2 dl piskefløde
1 glas orangelikør

æggeblommer, vaniliekorn og flormelis blandes. Piskes i vandbad ved svag varme til blandingen er let og luftig. Kaffen og 100 g af chokoladen smeltes sammen i vandbad og blandes med æggemassen. Det hele omrøres til det er koldt. Piskefløden piskes til let skum og vendes i massen, der hældes i en form og fryses.
Riv resten af chokoladen. Når isen er frossen laves, med en isske, kugler, som trilles i det revne chokolade.

"Trøffelkuglerne" serveres i portionsglas, overhældt med orangelikør.


ZUCCOTTO

2 store lagkagebunde
80 g smuttede mandler
80 g hasselnøddekerner
1 liter piskefløde
100 g flormelis
150 g reven mørk cjokolade
2 spsk. cognac
2 spsk. oragelikør

til pynt
50 g flormelis
50 g kakao

Mandler og nødder ristes i ovnen og herefter hakkes de groft. Piskefløde og flormelis piskes sammen. Heri blandes de hakkede nødder og mandler samt den revne chokolade. Cognac og likør blandes og stænkes over lagkagebundene.
Tag en skål, der er rund i bunden og for den med film. For nu skålen med lagkagebundene og gem til et låg.
Fyld skålen med flødeskummet og luk skålen med låget af lagkagebundene.
Sæt isen i fryseren 1 1/2 time, vend den ud på et fad. Dekorer den med kakao og flormelis i striber.

Servér zuccotto temmelig blød.

Noget om Mad