fredag

Laitue

Laitue, eller grøn salat er uundværlig i landene omkring Middelhavet og således også i Provence. Laitue spises alene og indgår som en opfrisker før osten, når den serveres på restaurant i Provence.


Salaten vendes i en marinade, bestående af salt, peber, vineddike og (helst) olivenolie.
Saltet opløses i eddiken, fø'r man kommer olie i marinaden og der skal to dele olie til en del eddike, alt efter smag.
Salaten vendes først i marinaden, umiddelbart inden den skal spises. Ellers falder den sammen og bliver mørkegrøn og mister derved sin friske smag.

På en hvilken som helst restaurant i Provence, vil man opleve, at få denne grønne, friske salat (laitue) serveret til en middag.

mandag

Sydfransk Gullasch

Sydfransk gullasch eller som den hedder i Provence, daube, er en typisk ret for området. Den er god at kokkerere på hjemmebane, når vennerne inviteres til, over en god middag, at høre om rejsen til Provence dette år.


Tilberedning af sydfransk gullasch, kan starte dagen i forvejen, hvorved værtinden får en nem tilgang til gæstemiddagen og så er der den fordel, at daube smager allerbedst på andendagen.

Dagen før tilberedningen, lægges udskåret oksesmåkød i en marinade, bestående af salt, peber, 1 del eddike og 2 dele olie, 1 laurbærblad og 3 nelliker. Marinaden skal dække kødet. Det står til næste dag.
Brun kødet i en gryde med flæsketerninger (4 skiver flæsk til 1/2 kg småkød). 1 kg gulerødder flækkes og skæres i stykker af fingerstørrelse. Nogle hele løg lægges ved, overhældes med marinaden og rødvin så det dækker. Tilsæt salt og peber og lad retten snurre under låg i mindst 4-5 timer.

Sydfransk gullasch serveres med enten makaroni eller hvide kartofler.

Noget om Mad

fredag

Kalvekød med oliven

Kalvekød med oliven (veau aux olives), er en typisk ret fra Provence, der er rimelig nem at have med at gøre, såfremt man vil forsøge sig, hjemkommet fra besøg i Provence. Her har chancen for at støde ind i kalvekød med oliven været reel.


Kalvekødet skæres i stykker, brunes, hvorefter der tilsættes champignoner, kraftig tomatpuré, lauerbærblade, salt og peber, grønne oliven og vand.
Når kødet er mørt jævnes saucen og retten er færdig.

Kalvekød med oliven retfærdiggøres af et godt glas rødvin.

tirsdag

Sydfranske Tomater

Sydfranske tomater ( tomates provencales ), spises i Provence som ekstra grøntsager til stegen eller som forret og de er lige gode varme som kolde.

Rejsende til Provence har antagelig spist disse små røde, stegte tomater, drysset med hakket hvidløg og hakket persille til en middag på restaurant under besøg i Provence.


SYDFRANSKE TOMATER

godt modne tomater
olie til stegning
rigeligt hakket persille
hakket hvidløg
salt
peber

Tomaterne halveres og alle kerner fjernes. Steges i en pande med olie med bunden i vejret. Vendes forsigtigt for at undgå, at skindet revner.
Tomaterne er færdige, såsnart de begynder at falde sammen.
Drysses med rigeligt hakket persille og hakket hvidløg og krydres med salt og peber.

Sydfranske tomater er skønne som tilbehør til stegeretter eller de kan spises som en forret, kolde elller varme.